Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Francois Hollande (foto: CTV/AFP)
Francois Hollande

Francija v primežu dvojne drame s talci

Svet | 09.01.2015, 23:18

Francija je bila danes v primežu dvojne drame s talci - severno od Pariza je policija obkolila napadalca, ki naj bi stala za pokolom na tedniku Charlie Hebdo, v vzhodnem delu mesta pa napadalca, ki je v četrtek ubil policistko. Po več urah napetosti je policija na obeh krajih skoraj hkrati posredovala. Ubiti so bili vsi napadalci in štirje talci.

Današnja drama se je začela zapletati zjutraj, ko je policija severovzhodno od Pariza prestregla osumljenca za sredin napad na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, 11 pa ranjenih. Brata Cherif in Said Kouachi sta neki ženski odvzela avtomobil, ta pa ju je prepoznala in naznanila policiji.

Med lovom sta se napadalca zatekla v tiskarno v industrijskem območju kraja Dammartin-en-Goele, kjer živi 8000 ljudi in je kakih 12 kilometrov oddaljeno od mednarodnega letališča Charles de Gaulle. Pri tem naj bi zajela najmanj enega talca, uslužbenca v tej tiskarni.

Policija je nato na območje poslala močne sile in tudi več helikopterjev. Območje je obkolila in zaprla, tamkajšnjim prebivalcem pa naročila, naj ne zapuščajo hiš. Kasneje so evakuirali učence iz več okoliških šol.

Policija je z napadalcema vzpostavila dialog za mirno rešitev položaja, a naj bi brata dejala, da želita "umreti kot mučenika".

Sredi te akcije pa je v četrti Vincennes na vzhodu Pariza prišlo do novega incidenta - napadalec je v judovski trgovini zajel več talcev, med njimi tudi ženske in otroke. Videli so ga z dvema strojnicama.

Za ta napad naj bi bil odgovoren isti moški, ki je v četrtek na jugu Pariza ubil policistko, še enega človeka pa huje ranil. Pariško tožilstvo je objavilo, da v povezavi s tem napadom iščejo 32-letnega Amedyja Coulibalyja in njegovo 26-letno dekle Hayat Boumeddiene. Oba naj bi bila oborožena in nevarna.

Coulibaly naj bi bil povezan tudi z napadalcema na tednik Charlie Hebdo. Po navedbah neimenovanega policijskega predstavnika za francoski časnik Le Figaro je zagrozil, da bo pobil talce, če bodo posebne enote napadle poslopje v Dammartinu, kjer sta brata.

Coulibaly naj bi bil povezan tudi s Cherifom Kouachijem, s katerim naj bi leta 2010 naj bi sodelovala pri poskusu pobega iz zapora v Franciji, in je bil zaradi tega leta 2013 obsojen na pet let zapora.

Dvojna drama se je nato zelo hitro razpletla okoli 17. ure. Po poročanju AFP sta napadalca v Dammartinu sama sprožila spopad s policijo, pri tem pa sta bila ubita. Talec je bil rešen nepoškodovan, je bil pa v akciji še en policist ranjen.

Skoraj istočasno je policija sprožila akcijo proti napadalcu v pariški četrti Vincennes. Tudi tam je bil napadalec ubit. A pri tem so po navedbah medijev umrli tudi štirje talci, dva policista pa sta bila ranjena. Policija je potrdila še, da je bil napadalec Amedy Coulibaly. Ob posredovanju policije so sicer iz trgovine po navedbah medijev prišli najmanj trije talci. Njegovo dekle policija še vedno išče.

Francoska televizija BFM-TV je po smrti vseh napadalcev objavil kratek izsek iz pogovora z njimi, ki naj bi ga opravila danes. Cherif Kouachi je dejal, da ga je poslala teroristična organizacija Al Kaida v Jemnu, Coulibaly pa, da je prejel navodila s strani Islamske države. Četudi naj ne bi prihajala iz iste organizacije, je Coulibaly zatrdil, da so bili glede napadov usklajeni.

V Parizu je sredi protiterorističnih akcij vladalo dobesedno obsedeno stanje. Na ulicah so bili številni policisti in žandarji. Vrstila so se tudi poročila o dodatnih napadih, ki pa so se izkazala za lažne preplahe.

Sredi policijskih protiterorističnih akcij so se vrstila tudi politična prizadevanja za rešitev krize, ki jo je povzročil sredin napad na Charlie Hebdo. Kot je dejal francoski premier Manuel Valls, je Francija v vojni proti terorizmu in ne religiji ali civilizaciji.

Valls je še dejal, da bodo zagotovo potrebni dodatni ukrepi za odgovor na teroristične grožnje. V skladu z dosedanjimi ukrepi so sicer od avgusta 2013 po njegovih besedah preprečili pet terorističnih napadov.

Pred stigmatizacijo muslimanske skupnosti je posvaril tudi francoski predsednik Francois Hollande. Zavzel se je za širše ukrepanje, zato bo že to nedeljo v Parizu potekalo protiteroristično srečanje, ki se ga bodo udeležili notranji ministri evropskih držav.

Tudi po razrešitvi krize je v nagovoru narodu poudaril, da dejanja islamističnih fanatikov v zadnjih dneh nimajo ničesar skupnega z islamsko vero. Dramo v pariški trgovini s košer hrano je označil za antisemitsko dejanje. Istočasno je opozoril, da je Francija po napadih še vedno ogrožena.

Hollande je prav tako potrdil svojo udeležbo na solidarnostnem shodu enotnosti v Parizu v nedeljo, s katerim se bodo poklonili žrtvam tragedij v zadnjih dneh in na katerem so udeležbo že potrdili številni evropski voditelji, med drugim premierja Velike Britanije in Italije David Cameron in Matteo Renzi, nemška kanclerka Angela Merkel in voditelji evropskih institucij.

Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...