Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež: Vsako človeško bitje dolguje življenje materi

Svet | 07.01.2015, 13:10

Papež Frančišek je na prvi splošni avdienci v novem letu nadaljeval s katehezo o družini. Posebej je poudaril, da nas podoba Matere Božje, ki podarja svojega Sina svetu vabi, da razmišljamo o vlogi matere v družbi in Cerkvi. "Vsako človeško bitje dolguje življenje materi," je dejal sveti oče.

Sveti oče je v dvorani Pavla VI. pred več tisoč romarji dejal, da ne cenimo ustrezno prispevka mater k življenju in družbi, njihovih dnevnih žrtev in njihovih teženj. "Zgodi se, da tudi v krščanski skupnosti mati ni vedno obravnavana na pravi način in je zanjo bolj malo posluha. Pa vendar je Jezusova mati v središču življenja Cerkve. Materam, ki so pripravljene žrtvovati veliko za lastne otroke in neredko tudi za druge, bi morali nameniti več posluha. Bolje bi se moralo razumeti njihov vsakdanji boj, da bi bile bolj učinkovite na delu ter pozorne in ljubeče v družini."

Papež je nadaljeval, da so matere najmočnejši protistrup za širjenje egoističnega individualizma, upadanja odprtosti, velikodušnosti in skrbi za druge. "V tem smislu je materinstvo več kot rojevanje otrok; je življenjska izbira, ki potegne za seboj žrtev, spoštovanje življenja ter obvezo, da prenaša tiste človeške in verske vrednote, ki so bistvenega pomena za zdravo družbo." S tem v zvezi je papež spomnil na nadškofa Oscarja Romera, ki je govoril o 'mučeništvu mater', katerih občutljivost za vse, kar ogroža človeško življenje in blagor je vir obogatitve za družbo in Cerkev. "Dati življenje ne pomeni samo biti ubit. Dati življenje, imeti duh mučeništva, pomeni dati življenje v dolžnosti, tišini, molitvi, poštenem izpolnjevanju dolžnosti, v tisti tišini vsakdanjega življenja; dajati življenje po malem. Tako kot ga daje mati, ki brez strahu, s preprostostjo materinskega mučeništva, v svojem telesu spočne otroka, ga da na svet, ga doji, ga ljubeče vzgaja in neguje. To je dati življenje. To je mučeništvo. Da, biti mati, ne pomeni samo dati na svet otroka, ampak je to tudi življenjska izbira. Življenjska izbira matere je izbira dati življenje."

Ob sklepu kateheze pa je sveti oče poudaril, da bi bila družba brez mater nečloveška, kajti matere znajo vedno, tudi v najtežjih trenutkih pričevati o nežnosti, predanosti in moralni moči. Matere po njegovih besedah pogosto posredujejo tudi najgloblji smisel za versko prakso. "Brez mater ne bi bilo novih vernikov in tudi vera bi izgubila velik del svoje preproste in globoke topline," je povedal papež. "Predrage mame, hvala, hvala za to, kar ste v družinah, in za to, kar dajete Cerkvi in svetu. In tudi tebi, ljuba Cerkev, hvala, hvala, ker si mati. In tebi, Marija, Božja mati, hvala, da nam kažeš Jezusa."

Povzeto po Radiu Vatikan.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...