Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Stanislav Zore (foto: Izidor Šček)
Nadškof Stanislav Zore

VIDEO: 20 let: Združeni v zahvali pri Mariji Pomagaj na Brezjah

| 28.11.2014, 11:00

V nabito polni baziliki Marije Pomagaj na Brezjah smo se radijci in naši poslušalci zbrali, da bi se Bogu zahvalili za vse na naši dosedanji poti in ga po Mariji prosili za blagoslov in varstvo v prihodnosti.

Že v uvodu v mašo je naš direktor, msgr. Franc Bole opozoril na Božjo previdnost, ki nas je vedno spremljala: "Ko gledamo nazaj na 20 let delovanja Radia Ognjišče, ugotovimo, da to ni bila običajna zgodovina, ampak prisotnost Božje previdnosti. Začeli smo brez izkušenj in finančnih sredstev. Bog je poskrbel za eno in drugo. Pridružili so se nam ljudje dobre volje, Božja previdnost je priskrbela prostore v Zavodu sv. Stanislava. Pridružili so se nam tudi prijatelji Radia Ognjišče in nam omogočili poslovanje. Za vse moramo biti hvaležni Bogu in Mariji in to smo hoteli izraziti z današnjo sveto mašo."

Slovesno zahvalno sveto mašo je ob somaševanju dvajsetih duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V nagovoru po evangeliju se je zahvalil začetnikom našega radia za pogum in vztrajnost in nas spodbudil, naj bo temelj vsega našega delovanja oznanjanje Veselega oznanila.

Zaželel nam je, da bi nas obletnica Radia Ognjišče napolnila z veseljem in hvaležnostjo, ki nam jo izkazuje Gospod Bog. Zahvalil se je Bogu, saj od Njega prihaja vse dobro, tudi to, kar nam prinaša Radio Ognjišče, je poudaril nadškof Zore, saj je vse dar Božje milosti in našega sodelovanja z njo.

Zatem pa je spregovoril o začetkih Radia Ognjišče, ki segajo več kot dvajset let nazaj. Spomnil se je nekega srečanja na Brezjah, kjer sta blizu sedel msgr. Franc Bole in mariborski nadškof Franc Kramberger. „In kako je g. Bole nagovarjal nadškofa: Daj mi Francija Trstenjaka. Takrat se je začel Klic dobrote v Celju in g. Bole je imel dober nos, da je razumel, kje naj dobi dobrega človeka“.

Nadškof Stanislav Zore
Nadškof Stanislav Zore © Izidor Šček

Ideja o Radiu Ognjišče se je namreč po njegovih besedah spočela že dosti prej. „In potrebovala sta pogum in vztrajnost ter veliko dela in ves Božji blagoslov, zato da je pred 20-imi leti RO mogel spregovoriti v slovenski prostor". Spomnil je na tihe priprave in dejal, da so se začetniki radia najprej učili, da bi dobro pripravljeni vstopili v to dogajanje. „In vse zato to skrito delovanje se danes želim zahvaliti v imenu Slovenske Cerkve, tako Bogu kot tudi ustvarjalcem Radia Ognjišče; da so prepoznali znamenja časov, ga sprejeli za svoje poslanstvo in ga uresničili". Nadškof Zore je Boga prosil, naj blagoslovi naše delo, da bo v nas in ljudeh, ki so nas poslušali, zorelo Božje.


msgr. Franc Bole in msgr. Franci Trstenjak v družbi somaševalcev
msgr. Franc Bole in msgr. Franci Trstenjak v družbi somaševalcev © Izidor Šček

Zato nas je povabil, naj prisluhnemo Jezusu, ki pravi: Moje besede pa ne bodo prešle. „Za Radio Ognjišče je pomembno, da vse svoje sporočilo gradi na Jezusovih besedah, na njegovem evangeliju, na njegovem življenjskem zgledu. Na tem temelju ima vaše delo zagotovilo trdnosti in trajnosti, pa čeprav gre za poročila in strokovne oddaje“. Vsaka vaša beseda naj bi bila, kot je dejal nadškof Zore, odmev Jezusove besede, ki je beseda Božje ljubezni izgovorjene za ta svet. „Potem bo vaše oznanilo, dragi ustvarjalci radia Ognjišče, prekvašalo ne samo slovenske kristjane, prekvašalo bo slovensko družbo, prekvašalo bo slovenski narod.“

Somaševalci
Somaševalci © Izidor Šček

Marija Pomagaj
Marija Pomagaj © Izidor Šček

Ob sklepu pa se nam je nadškof Stanislav Zore tudi zahvalil, da ne ostajamo samo pri besedah, saj Radio Ognjišče poseben poudarek daje tudi karitativni dejavnosti. „Nikoli niste pozabili na ta steber našega krščanskega življenja, brez katerega naše bogoslužje postane prazno obredje, oznanjevanje pa prazne besede. V odnosu do ubogih se potrjuje pristnost naših maš in oznanila“. Na ta način vse postane verodostojno". Radiu se je zahvalil, da je vedno našel način, kako je po različnih krajih in različnim ljudem prebujal čut za dobrodelnost ter odpirali oči za stiske ljudi okrog njih in tudi sami naredili, da ste tem ubogim ljudem pomagali. „Tukaj se potrjuje vaša zavezanost Jezusu Kristusu, evangeliju, in za to zavezo naj vas Bog blagoslovi. In mi smo dolžni vedno znova moliti za vas in vas podpirati na različne načine".

Vse zbrane je povabil, naj bomo posredovalci Jezusovih besed, ki ne bodo prešle. Najprej tako, da bomo sami govorili besede, ki rastejo iz vaše vere v Boga, in tako, da bomo sami delali dobro. „Da vaše krščanstvo ne bo slepo, da ne bo gluho, da vaše krščansko srce ne bo trdo, ampak da boste živeli z ljudmi in čutili z ljudmi“.

Ob sklepu je ves Radio Ognjišče nadškof Stanislav Zore priporočil Mariji, da bi Ona s svojo mogočno priprošnjo in neizmerno ljubezni do nas in sina Jezusa stopala z Radiem Ognjišče in vedno bila njegova priprošnjica.

Znani Slovenci o Radiju Ognjišče

Celjski škof Stanislav Lipovšek se Bogu zahvaljuje, da obstajamo: "Nepogrešljiva ustanova v pastoralni službi Cerkve na Slovenskem. Hvala Bogu, da vas imamo in Bog daj, da bi to raslo, napredovalo, se poglabljalo in širilo."

Upokojeni nadškof Alojz Uran pa pravi: "Dvajsetletno dogajanje v povezavi z Radiem Ognjišče je eno tako pomembno dogajanje, ko ne samo nastaja eno sporočilo, ampak se oblikujejo tudi ljudje."

Rektor Marijinega svetišča na Brezjah, p. Robert Bahčič: "Mislim, da je vaše delovanje en Božji blagoslov za celotno Slovenijo, da res prinašate tisto, kar je pozitivno, in predvsem , da širite Evangelij in dobro besedo, ki res nagovarja poslušalke in poslušalce.“

Radio Ognjišče je redni spremljevalec predsednice Nsi Ljudmile Novak: "Zelo rada ga poslušam, ima pester program. Vedno pa občudujem tudi vse sodelavce, ker niste samo napovedovalci in novinarji, ampak znate tudi ustvarjati program z različnimi akcijami. Tako da vsem skupaj čestitam. Imamo vas radi, potrebujemo vas in mi smo z vami."

Podpredsednica SDS Alenka Jeraj meni, da Radio Ognjišče zelo prispeva k razsvetlitvi ljudi: "kajti na Radiu Ognjišče lahko slišimo stvari in novice, ki jih ne moremo slišati na drugih radijih. Poleg tega se mi pa zdi, da je vedno nekako pozitiven, prinaša pozitivne in svetle trenutke v naše domove in mislim, da je to res odlika prav Radia Ognjišče."

Tudi evropski poslanec Lojze Peterle kot odliko omenja pozitivno noto: "Radiu lahko želim samo, da v tem duhu išče pot naprej, mogoče najde kje še kakšne niše, mislim pa, da je osnovni duh v redu in da poslušalce nagovarja, zato me tudi ne čudi tako široka poslušanost."

Tv voditeljica Rosvita Pesek pa o našem radiu meni: "Vedno bolj bo potreben, ker se mi zdi, da je vedno bolj poseben in vedno bolj svojstven v načinu podajanja, v informacijah, ki jih ima, v vsebini, ki jo ima, in tudi nekem veselju, ki ga širi. Predvsem ste pa posebni vi ustvarjalci Radia Ognjišče, ker ne delujete kot individuumi, ampak kot skupina. In mislim, da ravno zaradi te lastnosti boste zelo dolgo in uspešno zaznamovali slovenski medijski prostor. In prav je tako."

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...