Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poplave se umirjajo, a padavine še ne bodo prenehale

Slovenija | 07.11.2014, 15:16

Napovedi Agencije za okolje so se uresničile in tako je precej obilno deževje že povzročilo nekaj težav na Notranjskem, Štajerskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji, medtem ko sta bila najhuje prizadeta Cerknica in Ig, kjer je pod vodo kar nekaj vasi. Vremenoslovci pa napovedujejo, da bo deževalo še vse do jutrišnjega popoldneva.

Ponoči je bilo najhuje na Goriškem, kjer so imeli prebivalci občutek, da se je utrgal oblak. Poplavam se preprosto ni dalo ogniti. Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samota Kosmača je bilo tokrat hudo kar v štirih občinah na Goriškem.

Gasilci so nudili pomoč voznikom z vozili, ki so obtičala v vodi na poplavljenih cestiščih v okolici Šempetra. Zaprte so bile tudi ceste med Rožno dolino in Ajševico in v Ajševici. Zaradi nanosov zemlje in kamenja so zaprli ceste v naselju Loke.

Težave zaradi obilnih padavin in naraslih voda imajo tudi v občini Ig, kjer je poplavila Iška in poleg dela Iga zalila še vasi Matena, Brest, Tomišelj, Vrbljene, Strahomer in Iška vas. Župan Janez Cimperman pravi, da so razmere katastrofalne. Obseg poplav je po županovih besedah izredno velik. Iška je hudournik in očitno je bilo ogromno dežja tudi na območju Blok, kjer izvira, je pojasnil. Poveljnik civilne zaščite Ig Anton Pucihar je pojasnil, da so poplave hujše kot leta 2010. Gasilci so odšli na teren že ponoči. Poplavljenih je več kot 300 hiš in več cest, Tomišelj in Iški Vintgar nista dostopna, prav tako je zaprta cesta Ig-Podpeč.

Da so razmere na Ljubljanskem barju negotove, je potrdil tudi vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus. Iška po njegovih besedah ogroža predvsem vas Lipe. Dodatna težava je ta, da se je v mostne pregrade zagozdilo približno 200 kubičnih metrov naplavin, ki jih intenzivno odstranjujejo.

Kako je na Štajerskem?

V Mestni občini Maribor so zaradi povišanega pretoka Drave že včeraj zvečer aktivirali štab civilne zaščite. Kot je danes povedal poveljnik Andrej Verlič, so opravili preventivni ogled vseh najbolj ogroženih lokacij ob stari strugi Drave. Ponoči je bil razglašen alarm, zato so takoj aktivirali prostovoljne gasilce iz Malečnika, Zrkovc in Dogoš. A dopoldne je bilo stanje še mirno. IZJAVA

je povedal poveljnik štaba civilne zaščite mariborske občine Andrej Verlič. Tudi v Dupleku, ki so ga poplave pred natanko dvema letoma precej prizadele, so po današnjem povišanem pretoku Drave razmere za zdaj še vedno obvladljive, je povedal tamkajšnji župan Mitja Horvat.

Štab civilne zaščite in prostovoljni gasilci v Dvorjanah so aktivni že od včeraj in so vseskozi opravljali tudi nočno dežurstvo. Posredovali so tudi pri reševanju imetja v eni od nižje ležečih kleti. Razen treh hiš za zdaj večje škode na samih objektih ni, so pa poplavljena kmetijska zemljišča.

Nekaj težav imajo tudi v Staršah, kjer so gasilci dopoldne črpali vodo iz stanovanjske hiše, voda pa je zjutraj pričela poplavljati na območju naselja Loka, zaradi česar sta bili ogroženi dve hiši. Do manjšega razlitja Drave je prišlo tudi v Krčevini pri Vurberku, kjer je voda ogrožala nekaj objektov.

Največ negotovosti je za zdaj v spodnjem delu toka Drave, kjer povečanje gladine še pričakujejo. V Stojncih v občini Markovci so gasilci že v torek s protipoplavnimi vrečami preventivno zaščitili stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, v Dolanah v občini Cirkulane pa so ob pomoči pripadnikov civilne zaščite in prostovoljcev začeli polniti protipoplavne vreče in z njimi zgradili nasip okoli ene od hiš, ki bi lahko bila ogrožena.

Drava je sicer na običajnih mestih v okolici Ptuja že prestopila bregove, vendar za zdaj poročil o poplavljenih hišah ni.

Poglejmo na Koroško. Prebivalci Dravograda in Vuzenice čutijo olajšanje, saj se razmere umirjajo. Kljub temu so civilna zaščita, gasilci, pristojne občinske službe in prebivalci še naprej v pripravljenosti, še vedno tudi velja opozorilo na nevarnost, ki so ga zjutraj pristojni s sireno prenesli prebivalcem Dravograda.

Jesensko deževje se bo nadaljevalo do noči na nedeljo. Največ padavin bo v zahodni Sloveniji, vodotoki bodo še naraščali, je pojasnil dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

V naslednjih 24 urah največjo količino padavin, tudi med 50 in 100 litri na kvadratni meter, lahko pričakujemo predvsem v zahodni polovici države in v zahodnem delu osrednje Slovenije. V južni Sloveniji lahko pričakujemo od 30 do 70 litrov padavin, drugod pa manj, je povedal dežurni meteorolog na Agenciji za okolje.

Vodotoki bodo tako še naraščali v večjem delu Slovenije, saj bo jutri deževalo povsod.

Da so razmere vendarle resne in jih je treba spremljati, se očitno zaveda tudi vlada, a bo izredni delovni posvet sklicala šele v nedeljo. Obravnavala bo aktualne razmere in se dogovorila o kratkoročnih ukrepih za odpravo posledic ter ukrepih, ki bodo v prihodnje v največji možni meri preprečili škodo na ogroženih območjih.

Slovenska karitas se je tudi tokrat odzvala in nadaljuje z zbiranjem in razdeljevanjem pomoči za socialno ogrožene družine, ki jim je voda zalila stanovanjski del ali v kletnih prostorih uničila kurjavo ali kurišče. V septembrskih poplavah so pomagali 72 prizadetim gospodinjstvom, še vedno pa sodelavci škofijskih karitas zbirajo vloge s strani posameznikov in družin prizadetih v oktobrskih poplavah.

Do sedaj so na Slovenski karitas zbrali preko 55.000 EUR, za kar se vsem darovalcem iskreno zahvaljujejo.

 

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.