Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Jesensko deževje se bo nadaljevalo še v soboto, vodotoki bodo še naraščali

Slovenija | 07.11.2014, 13:59

Jesensko deževje se bo nadaljevalo do noči na nedeljo. Največ padavin bo v zahodni Sloveniji, vodotoki bodo še naraščali, je pojasnil dežurni meteorolog Brane Gregorčič. Količina padavin je v zadnjih dneh po njegovih besedah marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji presegla 100 litrov na kvadratni meter, ponekod pa tudi prek 200 litrov.

V zadnjih 12 urah je na območju od Notranjske do severne Primorske padlo od 70 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, v Slovenski Istri in v osrednji Sloveniji od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa večinoma manj.

Deževje se bo danes na vzhodu nekoliko umirilo, težišče padavin se bo počasi iznad južne Slovenije tekom dneva oz. proti večeru preselilo na zahod države. V naslednjih 24 urah največjo količino padavin, tudi med 50 in 100 litri na kvadratni meter, lahko pričakujemo predvsem v zahodni polovici države in v zahodnem delu osrednje Slovenije. V južni Sloveniji lahko pričakujemo od 30 do 70 litrov padavin, drugod pa manj, je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje.

"Žal daljšega sušnega obdobja ni na vidiku, bo pa prekinitev padavin nastopila v nedeljo in verjetno bo v glavnem suho tudi še v ponedeljek," je dejal Gregorčič in dodal, da se od torka naprej žal napoveduje novo jesensko deževje. Kako intenzivno bo, vremenoslovci še ne morejo napovedati, po potrebi pa bodo prebivalce pravočasno opozorili.

Prehodno se bo v soboto meja sneženja spustila do okoli 1500 metrov, kar je še razmeroma visoko, da bi se v prihodnjem tednu spuščala nižje pa za zdaj nič ne kaže, je dodal.

Vodotoki bodo še naraščali v večjem delu Slovenije, saj bo v soboto deževalo povsod. Največ padavin pa bo po Gregorčičevih besedah v zahodni, sprva pa tudi še v južni Sloveniji. Verjetno bo velika večina slovenskih vodotokov presegla tisto mejo, ko začnejo vsaj lokalno poplavljati.

Razmere na območju rek Cerkniščice, Iške, Ižice in Borovniščice so se začele postopno umirjati. Dotok zalednih voda je še vedno velik, zato danes in v soboto pričakujejo povečanje poplavnih površin na Ljubljanskem barju. Voda lahko poplavi tudi območja redkih poplav. Ljubljanica bo danes in v soboto še naraščala, na vodomerni postaji Moste bo predvidoma v soboto sredi dneva dosegla pretok 260 kubičnih metrov na sekundo.

Ojezerjene površine Dolenjskega in Notranjskega krasa se bodo danes in v prihodnjih dneh povečevale. Ojezerijo lahko tudi območja v Ribniški in Dobrepoljski dolini ter v dolini zgornje Pivke.

Po zadnjih podatkih ima reka Drava na mejnem profilu z Avstrijo pretok ob 12. uri 1200 kubičnih metrov na sekundo, do konca dneva se bo postopno povečal do 1500 kubičnih metrov na sekundo. Drava poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi. V soboto sredi dneva je možno povečanje pretoka tudi do okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo. Ob tem bo Drava poplavila izpostavljena območja in posamezne objekte ob strugi, zlasti na območju Dravograda ter med Mariborom in hrvaško mejo.

Vipava in Reka se v svojem srednjem in spodnjem toku postopno umirjata. Še vedno poplavljata na območjih pogostih poplav. Ob predvidenih nadaljnjih padavinah tekom dneva se bo pretok na obeh rekah ponovno povečal.

Sava v srednjem in spodnjem toku poplavlja na izpostavljenih mestih. Predvidoma v noči na soboto bo v Jesenicah na Dolenjskem dosegla pretok okoli 2100 kubičnih metrov na sekundo.

Ob možnem nadaljnjem deževju lahko še vedno hitro narastejo in poplavijo tudi ostale manjše reke na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije, predvsem reke v predalpskem in alpskem svetu, ob dinarski pregradi ter na Notranjskem in Dolenjskem.

Predvidoma v noči na soboto bo reka Krka presegla opozorilni pretok in se razlila na območju pogostih poplav. V Podbočju je pričakovan pretok 220 kubičnih metrov na sekundo.

Na Arsu priporočajo previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.