Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Stopnja vremenske ogroženosti znižana na oranžno, previdnost še vedno ni odveč

Slovenija | 06.11.2014, 09:31

Obilno deževje, ki ga v teh dneh napovedujejo vremenoslovci, bo danes zajelo večji del države, Arso pa je razglasil rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Veliko težav lahko znova povzročijo narasli vodotoki, zaradi nevarnosti poplav so v pripravljenosti tudi pripadniki civilne zaščite. Gasilci so imeli s črpanjem voda precej dela že v sredo.

Agencija RS za okolje je stopnjo vremenske ogroženosti znižala z rdeče na oranžno, saj padavine po napovedih ne bodo tako intenzivne, čeprav bo njihova skupna količina še vedno velika. Kljub temu previdnost zaradi morebitnih poplav ni odveč, prebivalci morajo še vedno spremljati lokalno vremensko dogajanje in opozorila.

Stopnja vremenske ogroženosti je znižana na oranžno, ker padavine ne bodo tako intenzivne, bo pa njihova količina še vedno veliko, okoli 150 litrov na kvadratni meter. Kot je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, situacija še zdaleč ni končana, saj bo nehalo deževati šele v soboto popoldne. Do takrat pričakujejo v zahodni in osrednji Sloveniji še 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter, danes pa so možne tudi nevihte s kratkotrajnimi, a močnejšimi nalivi.

Zato je treba še vedno previdno spremljati dogajanje in opozorila, poudarka Gregorčič. Tudi hidrolog Nejc Pogačnik je za STA pojasnil, da je labilnost ozračja velika, zato se še vedno lahko pojavijo lokalni nalivi ter povzročijo porast rek in hudournikov.

Ponoči so sicer na območju severozahodne in osrednje Slovenije narasli pretoki rek, pri tem so posamezne manjše reke za kratek čas presegle opozorilne vrednosti in tudi poplavile v manjšem obsegu. Na teh območjih se razmere že umirjajo, je pojasnil Pogačnik.

Dopoldne bo po napovedih poplavila Sava v Zasavju, a le v manjšem obsegu na izpostavljenih mestih. Še vedno bo ob plimi povišana tudi gladina morja, ki lahko za kratek čas poplavi nižje dele obale.

Ob nadaljnjem deževju pa lahko še vedno narastejo reke predvsem na območjih severozahodne Slovenije, Koroške, Zasavja, Posavja, Notranjske in Dolenjske. Ob možnih lokalnih nalivih tako še vedno lahko porastejo manjše reke in posamezni hudourniki, opozarja hidrolog.

Porast rek se bo predvidoma nadaljeval tudi v petek in soboto, ko lahko reke v osrednji in vzhodni Sloveniji ponovno začnejo naraščati. Tudi gladina morja bo povišana do konca tedna.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.