Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Mlajši pevci Otroške folklorne skupine Podkuca, KD Dobrava Naklo (foto: Vesan Sever Borovnik)
Mlajši pevci Otroške folklorne skupine Podkuca, KD Dobrava Naklo

Otroška folklorna skupina Podkuca iz Naklega

| 03.11.2014, 20:01

Prva novembrska oddaja, namenjena slovenski ljudski glasbi, prinaša otroško ljudsko izročilo. Predstavili smo otroško folklorno skupino Podkuca iz Naklega, ki letos praznuje 15 let delovanja.

Otroška folklorna skupina Podkuca, Osnovne šole Naklo, deloma deluje tudi v okviru Kulturnega društva Dobrava Naklo. S folklorno dejavnostjo sta na osnovni šoli Naklo začeli učiteljici Stanka Kolenko in Ksenja Bucalo, kmalu pa se jima je pridružila še Špela Eržen, ki smo jo povabili pred mikrofon. Prav tako tudi Žana, Manco, Laro, Marto, Vesno in Emo. Kot mentorja v skupini delujeta še Tadej Teran in Adriana Gaberščik, ki skrbi za pevske vaje. Začeli so z eno skupino, ker pa je bilo zanimanje za folklorno dejavnost veliko, zdaj delujejo kar štiri folklorne skupine in dve pevski. Vaje potekajo pred ali po pouku, mladinska skupina pa se druži ob petkih. Gradivo za svoje delo črpajo z Gorenjske. Udeležujejo se srečanj otroških folklornih skupin ter srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Z eno od plesnih in pevskih skupin se jim je uspelo uvrstiti na državno srečanje. Osnovna šola Naklo pa je letos postala kulturna šola in dobila priznanje za najbolj folklorno šolo.

Starejše pevke Otroške folklorne skupine Podkuca, KD Dobrava Naklo
Starejše pevke Otroške folklorne skupine Podkuca, KD Dobrava Naklo © Vesan Sever Borovnik

Ob 15-letnici delovanja Otroška folklorna skupina Podkuca pripravlja jubilejni koncert, ki bo 7. novembra v Kulturnem doma Janeza Filipiča v Naklem ob 19. uri. Na dan koncerta bo mogoče kupiti koledar in zgoščenko z 12 ljudskimi pesmimi. Lepo povabljeni na prireditev in k poslušanju oddaje.

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...