Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Dr. Ivan Rojnik: Za Pavla VI. značilni popolna predanost in ljubezen do Cerkve

Svet | 18.10.2014, 05:15

Papež Pavel VI. bo jutri dosegel čast oltarja. Za blaženega ga bo po ob sklepu izrednega generalnega zasedanja škofovske sinode o družini v Vatikanu razglasil papež Frančišek. Dejstvo, da se bo to zgodilo prav na misijonsko nedeljo, veseli župnika v Vuhredu dr. Ivana Rojnika, ki je o papežu Pavlu VI. napisal knjigo.

Dr. Rojnik nam je povedal, da je novega blaženega odlikovala velika ljubezen do Cerkve v misijonih. Pavel VI. je bil namreč prvi papež, ki je potoval v misijonske dežele v Aziji, Afriki in drugod. Nanj ga veže tudi prav poseben spomin. "Ob 150. obletnici ustanovitve misijonske ustanove v Rimu Propaganda Fide je 6. januarja 1973 posvetil takratne novomašnike. 38 nas je bilo iz različnih misijonskih dežel. Med njimi sem bil tudi jaz, Bogu sem hvaležen za to milost," je povedal v kratkem pogovoru za Radio Ognjišče. Iz te slovesnosti, ki je bila pri svetem Patru v Vatikanu, so se dr. Rojniku zaradi razmer, ki so takrat vladale, v srce še posebej vtisnile besede, ki jih je skorajšnji blaženi izrekel v nagovoru po evangeliju. "Iz njegove homilije smo si najbolj zapomnili, ko je trikrat poudaril, naj nas ne bo strah."

Dr. Rojnik, ki je avtor knjige Pavel VI. - koncilski papež, je pojasnil, da sta zanj značilni popolna predanost in ljubezen do Cerkve. Bil je tudi zelo delaven. "V rimski kuriji je delal od leta 1923, dve leti po posvečenju. Hkrati je bil uglajen diplomat, nekoliko zadržan in oprezen, vendar ni nikoli pretiraval v zunanjosti. Odlikovala ga je izjemna intelektualna sposobnost." Pavel VI. je nadaljeval drugi vatikanski cerkveni zbor, v svojem pontifikatu je izvedel tudi različne reforme. "Vedno je poudarjal: Najprej prenova od znotraj, šele nato od zunaj oziroma zunanja prenova ne more obroditi sadov, če ni tudi notranje prenove," je poudaril dr. Rojnik, ki meni, da je to sporočilo še vedno aktualno. Prav tako nas še danes lahko nagovarja apostolska spodbuda Pavla VI. o evangelizaciji. "Eno od osrednjih sporočil te apostolske spodbude je: Današnji človek raje posluša pričevalce, kot učitelje. Če pa posluša učitelje, jih posluša zato, ker so pričevalci."

Dr. Rojnik upa, da bo Pavel VI. enkrat v prihodnosti razglašen za svetnika.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...