Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Srebrni Leon Mahnič (foto: Domen Ožbot)
Srebrni Leon Mahnič

FOTO: Na EuroSkills 2014 srebrni Leon Mahnič

| 06.10.2014, 09:41

Včeraj se je s slovesno razglasitvijo zmagovalcev in podelitvijo odličij v francoskem mestu Lille končalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2014. Srebrno medaljo je med kamnoseki prejel Leon Mahnič, slovenske tekmovalke in tekmovalci pa so prejeli tudi medalje za odličnost.

EuroSkills je tekmovanje v poklicnih spretnostih na katerem lahko sodelujejo mladi med 18 in 25 letom starosti. Odvija se vsaki dve leti, od tekmovalcev pa se pričakuje, da že imajo razvite nekatere poklicne spretnosti. Poudarek tekmovanja je na obvladanju aplikativnih znanj, inovativnosti in svežih idejah, v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge.

Slovenijo je letos zastopalo petnajst (15) tekmovalcev, ki so se s konkurenco pomerili v sedmih poklicnih panogah. S srebrno medaljo je bil nagrajen kamnosek Leon Mahnič, na kar je še posebej ponosen njegov mentor Jernej Bortolato.

Srebrni Leon Mahnič z mentorjem Jernejem Bortolato
Srebrni Leon Mahnič z mentorjem Jernejem Bortolato © Domen Ožbot

Kuharica Simona Maček je prejela medaljo za odličnost ter zbrala največ točk med slovenskimi tekmovalci in si s tem prislužila naziv Best of Nation.

Kuharica Simona Maček
Kuharica Simona Maček © Domen Ožbot

Medaljo za odličnost je prejel še natakar Jurij Črnčec pod mentorstvom Lidije Šijanec. Medaljo za odličnost je prejela tudi kuharica Simona Maček pod mentorstvom Jožeta Zalarja.

Medalja za odličnost Jurij Črnec in Simona Maček
Medalja za odličnost Jurij Črnec in Simona Maček © Domen Ožbot

Medaljo za odličnost so prejeli tudi Aljaž Jelen, Timotej Gruden in Alexei Drake v kategoriji informatika pod vodstvom mentorice Andreje Vehovec in Luke Filipiča.

Aljaž Jelen, Timotej Gruden in Alexei Drake
Aljaž Jelen, Timotej Gruden in Alexei Drake © Domen Ožbot

Bronasto medaljo sta zgolj za eno točko zgrešili aranžerki Lavra Maze in Samanta Čoh pod mentorstvom Petre Pižmoht.

Aranžerki Samanta Čoh in Lavra Maze
Aranžerki Samanta Čoh in Lavra Maze © Domen Ožbot

V panogi cvetličarstvo sta slovenske barve odlično predstavljale Jerica Žužek in Simona Romih z mentoricama Mojco Sodin in Sabino Nemanič ter sodnikom v tej panogi Marjanom Planinškom.

Cvetličarki Simona Romih in Jerica Žužek
Cvetličarki Simona Romih in Jerica Žužek © Domen Ožbot

V panogi lesarstvo so s svojim delom veliko pozornosti obiskovalcev poželi Tomaž Zupančič, Aleš Košak in Marko Meglen z mentorji Darkom Brišarjem, Slavkom Mirtičem in Mihaelom Goršetom.

Tomaž Zupančič, Aleš Košak in Marko Meglen
Tomaž Zupančič, Aleš Košak in Marko Meglen © Domen Ožbot

Slovensko znanje sta v panogi mehatronika predstavljala Jernej Puc in Vid Gladović z mentorjem Tomislavom Čermeljem.

Jernej Puc in Vid Gladović
Jernej Puc in Vid Gladović © Domen Ožbot

vse fotografije: Domen Ožbot

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.