Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Lokalne volitve: Izvoljenih 158 županov, v 54 občinah bo drugi krog

Slovenija | 06.10.2014, 00:50

Tokratne lokalne volitve v Sloveniji so ponekod presenetile, drugod so slavili stari znanci. Po neuradnih delnih izidih je izvoljenih 158 županov, od tega jih je bilo kar 133 na čelu svoje občine že v zadnjem mandatu. Med drugim so župane dobili v Ljubljani, Kopru, Celju, Velenju in Slovenj Gradcu, kjer so stolčke obdržali Zoran Janković, Boris Popovič, Bojan Šrot, Bojan Kontič in Andrej Čas. V 54 občinah nihče od županskih kandidatov ni dobil zadostne podpore, zato se bosta tam najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu, ki bo predvidoma 19. oktobra. Med občinami, v katerih župana danes še niso izvolili, so Maribor, Novo mesto, Murska Sobota, Nova Gorica, Kranj in Ptuj. Volilna udeležba je bila rekordno nizka.

V Ljubljani je Janković svoj tretji županski mandat dobil prepričljivo, prejel je dobrih 58 odstotka glasov. Na drugem mestu mu s približno petinsko podporo sledi Damjan Damjanovič. Janković je na lokalnih volitvah slavil tudi s svojo listo, saj je 22 njenih članov prišlo mestni svet. V njem bo sedelo tudi sedem članov iz vrst SDS, šest iz SMC, po trije s kandidatne liste N.Si in ZL, ter dva iz vrst SD in DeSUS.

V največji obalni občini, Kopru, je Popovič slavil z dobrimi 52 odstotki glasov, na drugem mestu mu z nekaj več kot 24 odstotki sledi Aleš Bržan. Popovič bo imel z listama Koper je naš in Slovenija za vedno, ki sta skupaj osvojili 15 mandatov, absolutno, čeprav ne tudi dvotretjinsko večino v mestnem svetu. V njem bodo še SMC s šestimi mandati, ZL s tremi ter z enim DeSUS, Oljka, SDS, Polka Bošković Na tvoji strani, Lista za razvoj podeželja in Janko Sever - Za podeželje.

V Celju je za Šrota, ki je bil kandidat SLS, glasovalo skoraj 69 odstotkov volivcev. Na drugo mesto se je uvrstil kandidat SMC Urban Golež, ki je dobil dobrih 12 odstotkov glasov. Na volitvah v mestni svet je slavila SLS, ki naj bi dobila devet svetniških mest.

V Velenju je Kontiča, ki je bil kandidat SD, podprlo skoraj 68 odstotkov volivcev. Na drugo mesto se je uvrstil kandidat SDS Anton De Costa, ki je prejel dobrih 12 odstotkov glasov. V mestnem svetu je SD osvojila 16 mandatov, v mestni svet so se uvrstili še SDS s štirimi svetniki, DeSUS in SMC s po štirimi, SLS z dvema ter s po enim Vsi v isto smer - Sever in N.Si.

V Slovenj Gradcu je za Časa glasovalo skoraj 67 odstotkov volivcev. Na drugem mestu je Matjaž Zanoškar prejel malo nad 33 odstotkov glasov. V mestni svet so se uvrstili SD, ki je dobil največ, sedem mest, ter Časova lista, DeSUS, SMC, SLS, SDS, Lista Borisa Raja in N.Si.

Sprememb na županskem stolčku prav tako ne bo v Zagorju ob Savi in Kočevju. V Zagorju ob Savi znova slavi dolgoletni župan Matjaž Švagan z več kot 78 odstotki glasov, v Kočevju bo še naprej županoval Vladimir Prebilič, ki jih je dobil skoraj 52 odstotkov. Tudi v Krškem je največ podpore dobil zdajšnji župan Miran Stanko iz SLS, podprlo ga je dobrih 73 odstotkov volivcev.

V 53 občinah župana še čakajo

V Mariboru se bosta v drugem krogu za mesto prvega moža občine pomerila zdajšnji in nekdanji župan. Andrej Fištravec je prejel približno 41 odstotkov glasov, Francu Kanglerju so volivci v prvem krogu namenili nekaj manj kot 18 odstotkov glasov. Fištravčeva lista bo zasedla 17 svetniških mest, SMC bo imela v mestnem svetu šest članov, SDS pet, Županova lista štiri, SD tri, Lista za pravičnost in razvoj, DeSUS ter Gasilci Maribora po dva, po enega pa ZL, N.Si, Lista kolesarjev in pešcev ter Stranka mladih - Zeleni Evrope.

V Novem mestu sta se v drugi krog uvrstila kandidatka SD, Zveze za Dolenjsko in SLS Milena Kramar Zupan, prejela je nekaj nad 20 odstotkov glasov, in Gregor Macedoni, ki je prepričal dobrih 19 odstotkov volivcev. Na volitvah v mestni svet je štiri mandate dobila lista SDS, SMC, Macedonijeva lista, SLS in Lista Ivana Kralja so dobili po tri mandate, po dva mandata DeSUS, Solidarnost in Liberalno gospodarsko stranka, ter po enega Slovenija za vedno, SD, N.Si, ZaNM, SNS in Jiří Volt.

Tudi v Murski Soboti bodo župana dobili v drugem krogu volitev. Vanj sta se uvrstila Anton Štihec, ki je kandidat N.Si in SDS, prejel je več kot 43 odstotkov glasov, ter Aleksander Jevšek iz SD, ki ga je podprlo 35 odstotkov volivcev. Največ mestnih svetnikov je bilo izvoljenih z liste SD in SMC, in sicer po osem. Štihčeva Modra lista bo zasedla tri svetniška mesta, SDS dve ter DeSUS, ZL, SLS in N.Si po enega.

Drugi krog bo tudi v Novi Gorici, kjer je dozdajšnji župan Matej Arčon prejel slavih 45 odstotkov glasov, njegov najuspešnejši protikandidat Luka Manojlović je prejel skoraj 16-odstotno podporo. V mestni svet se je uvrstilo kar 16 list, Arčonova bo zasedla šest sedežev, Manojlovićeva pobuda Goriška.si in SD imata po štiri mandate, SDS tri ter Lista Roberta Goloba, SMC ter Lista Trnovske in Banjške planote po dva. Po enega člana v mestnem svetu bodo imeli DeSUS, N.Si, Lista Gregorja Veličkova, Zveza za Primorsko, Lista za razvoj podeželja, Lista obrti in podjetništva, Lista za Solkan, Lista Mirana Müllnerja ter Povezani za Goriško.

V Kranju so volivci največ glasov, dobrih 37 odstotkov, namenili Boštjanu Trilarju, ki se bo v drugem krogu pomeril z aktualnim županom Mohorjem Bogatajem. Ta je prejel približno 34 odstotka glasov. V mestni svet se je uvrstilo 12 list, največ mandatov, osem, je dobila lista Več za Kranj. Pet svetniških mest ima SDS, štiri SMC, po tri so pripadla N.Si in Stranki za napredek krajevnih skupnosti, po dve DeSUS, SD in Listi za razvoj Kranja, po en svetniški sedež bodo zasedli predstavniki SLS, Povezane lokalne skupnosti, Liste Barbare Gunčar in Neodvisne liste Zorana Stevanovića.

Na Ptuju je 31,74 odstotka volivcev prepričal Miran Senčar. V drugem krogu se bo pomeril z dozdajšnjim županom Štefanom Čelanom, ki je prejel 31,73 odstotka glasov. V mestni svet so se uvrstili Senčarjeva lista z osmimi mandati, Čelanova lista s šestimi, SDS s štirimi, SD s tremi ter SMC in DeSUS s po dvema. Po enega člana v mestnem svetu imajo N.Si, Mladi in upokojenci za delovna mesta, SLS in Neodvisna lista za razvoj mestne občine Ptuj.

Med večjimi občinami se drugi krog obeta v Postojni. Tam se bosta čez dva tedna tako pomerila zdajšnji župan Jernej Verbič, ki je dobil 44-odstotno podporo, in Igor Marentič z dobrimi 29 odstotki glasov.

Le 44-odstotna volilna udeležba

Tokratnih lokalnih volitev se je udeležilo najmanj volivcev do zdaj - le 44 odstotkov. Najvišjo med vsemi 212 občinami so zabeležili v Svetem Andražu v Slovenskih goricah, kjer je na volišča prišlo kar dobrih 86 odstotkov upravičencev. Tam je slavila Darja Vudler z dobrimi 51 odstotki glasov. nekaj manj kot 49 odstotkov jih je prejel Franci Krepša. Visoka, 72-odstotna udeležba je bila tudi v občini Ankaran, kjer so tokrat prvič izbirali občinsko vodstvo. Župan je postal Gregor Strmčnik, zanj je glasovalo skoraj 68 volivcev. Njegov protikandidat Gašpar Gašpar Mišič je prejel 32 odstotkov glasov.

Najmanj zanimanja za udeležbo na tokratnih lokalnih volitvah so pokazali v Celju, kjer je na volišča prišlo le slabih 28 odstotkov upravičencev. Tudi sicer so najnižjo volilno udeležbo v povprečju zabeležili v mestnih občinah - bila je nekaj nad 36-odstotna. V Ljubljani je na primer na volišča prišlo dobrih 31 odstotkov upravičencev. Med vsemi enajstimi mestnimi občinami je največ volivcev glasovalo v Slovenj Gradcu, in sicer nekaj manj kot 58 odstotkov.

Izide lahko spremljate tukaj.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.