Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Škof Glavan povabil k molitvi za uspeh sinode o družini

Svet | 05.10.2014, 19:26

Papežu Frančišku so se pri sveti maši ob začetku izrednega generalnega zasedanja škofovske sinode o družini pri oltarju pridružili mnogi kardinali in sinodalni očetje, torej predsedniki oziroma podpredsedniki škofovskih konfernc z vsega sveta. Med njimi je tudi predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan. Povedal nam je, da so prosili za blagoslov sinode, ki bo trajala dva tedna.

"Vzdušje je čudovito. Sveti oče je v zelo kratki pridigi ob Božji besedi 27. navadne nedelje, ko se bere evangelij o vinogradu in različnem obnašanju vinogradnikov, dejal, da smo vsi poklicani, da skrbimo za Cerkev, ki je Božji vinograd, še posebej pa za družino, da se zavzemamo in skrbimo za lepoto družinskega življenja in zakrament Božje ljubezni, to je za zakon," je škof Glavan strnil nekaj misli po slovesnem bogoslužju.

Škof Glavan se je večer prej udeležil molitve za družine in premišljevanj na trgu pred vatikansko baziliko, ki so ga verniki dodobra napolnili. "Množice so pozorno prisluhnile papeževim besedam in že prej pričevanju treh družin, ki živijo v različnih okoliščinah in do neke mere odsevajo vse probleme družine današnjega časa."

Škof Glavan verjame, da bodo razprave v prihodnjih dneh tehtne, saj je družina center, ki jo je že drugi vatikanski cerkveni zbor postavil med najnujneša vprašanja naše dobe. "Mnogi pričakujejo jasnejše smernice, kako rešiti družino današnjegta časa, ki preživlja mnoge probleme in preizkušnje." Škof Glavan je zato vse povabil k molitvi za uspeh sinode.

Škof Andrej Glavan
Škof Andrej Glavan © ARO

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.