Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Sloveniji danes volimo župane ter mestne in občinske svetnike

Slovenija | 05.10.2014, 07:15

Napočil je dan lokalnih volitev v Sloveniji. V 212 občinah lahko volivci med 7. in 19. uro na nekaj več kot 3300 voliščih izbirajo župane in svetnike za prihodnja štiri leta. Ponekod hkrati volijo še v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Do zaprtja volišč velja volilni molk.

Za županske stolčke se potegujejo 703 kandidati, za približno 3400 svetniških mest je kandidatov 23.328, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti 14.686. V devetih občinah bodo v svet volili tudi predstavnike narodnih skupnosti, v 19 občinah predstavnika romske skupnosti.

Kjer nobenemu od kandidatov v prvem krogu ne bo uspelo zbrati večine glasov, bo o županu odločal drugi krog. Predvidoma bo 19. oktobra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša. Drugega kroga zagotovo ne bo v nekaj manj kot polovici občin; v 36 je namreč le en županski kandidat, v 63 sta kandidata dva. Na zadnjih rednih lokalnih volitvah pred štirimi leti je bilo v prvem krogu izvoljenih 134 županov.

Do 19. ure je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev. Prijave morebitnih kršitev volilnega molka zbira dežurna služba ministrstva za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.