Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Novi ljubljanski nadškof je pater Stane Zore

Slovenija | 04.10.2014, 12:14

Zvonovi stolnice svetega Nikolaja v Ljubljani so opoldne, na dan, ko po državi velja molk pred lokalnimi volitvami, naznanili, da je ljubljanska nadškofija dobila novega nadpastirja. Papež Frančišek je prav na praznik svetega Frančiška Asiškega za novega ljubljanskega nadškofa metropolita imenoval zdajšnjega provincialnega ministra frančiškanov, patra Staneta Zoreta.

Novinarsko konferenco v Galeriji Družina v Ljubljani je spremljal sodelavec Alen Salihović. Povedal nam je, da je bilo zanimanje medijev ogromno, saj je bila ljubljanska nadškofija brez svojega nadpastirja od konca lanskega julija, ko je sveti oče Frančišek sprejel odpoved službi takratnega nadškofa Antona Stresa. Pater Stane Zore se bo javnosti predstavil prihodnji petek. Datum njegovega posvečenja še ni znan.

Kratek življenjepis novega ljubljanskega nadškofa

Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit pater Stane Zore se je rodil 7. septembra 1958 v Ljubljani, sicer pa izhaja iz župnije Sela pri Kamniku. Po gimnaziji v Kamniku je naredil noviciat in se nato vpisal na teološko fakulteto v Ljubljani. Prav na današnji dan pred tridesetimi leti je naredil večne zaobljube v frančiškanskem redu, v katerega je vstopil v letu 1977. Duhovniško posvečenje je prejel na praznik apostolov Petra in Pavla 1985 v Ljubljani. Po posvečenju je bil najprej štiri leta kaplan v Ljubljani v Šiški, nato je bil kot pater na Brezjah kaplan v Mošnjah, kot pater na Sveti Gori pa kaplan v Solkanu. Rad se pošali, da bi v provinci težko našli koga s tako dolgim kaplanskim stažem, kot ga ima on. Zdaj je že drugi mandat provincial slovenskih frančiškanov.

Pater Zore kot gost meseca v reviji Ognjišče: Ni lepšega kot živeti svoje duhovništvo in redovništvo

Pater Stane Zore je bil gost meseca oktobrske številke revije Ognjišče. V intervjuju je odgovarjal predvsem na vprašanja, povezana z zgodovino in zdajšnjim delovanjem frančiškanov pri nas. Slovenski frančiškani namreč letos praznujejo 500-letnico province Svetega križa. Pater Zore, zdaj novi ljubljanski nadškof, je med drugim spregovoril o odločitvi za duhovniški in redovniški poklic ter poslanstvu predstojnika. Povedal je, da se je tudi prek njegovega vstopa v frančiškanski red pokazalo, kako Bog kliče. Meni, da ni lepšega kot živeti svoje duhovništvo in redovništvo. Sam skuša kot predstojnik po svojih najboljših močeh služiti bratom v potrebah. Priznal je, da pridejo tudi težki trenutki. Takrat se spomni, da ima svetovalce in da ljudje molijo zanj. Zaveda se tudi, da Bog vodi zgodovino in mu pomaga preživeti take trenutke. Kot je še dodal, Bog deluje po dogodkih in ljudeh, ki niso vedno prijetni in prijazni. Če bi lahko, bi sam v zgodovini marsikaj črtal. A verjame, da bi se pozneje pokazalo, da zaradi tega črtanja nastane velika praznina.

p. Stane Zore
p. Stane Zore © Arhiv: revija Ognjišče

p. Stane Zore
p. Stane Zore © Arhiv: revija Ognjišče; p. Stane Zore

p. dr. Tadej Strehovec
p. dr. Tadej Strehovec © Rok Mihevc

Veliko medijsko zanimanje
Veliko medijsko zanimanje © Rok Mihevc

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...