Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

FOTO: V Rimu odprli razstavo Umetniki za Karitas

Slovenija | 01.10.2014, 08:16

S splošno avdienco pri papežu Frančišku na trgu sv. Petra v Vatikanu, se bo sklenilo romanje z odprtjem likovne razstave ob 20. likovni koloniji "Umetniki za Karitas".

Umetniki ter sodelavci Karitas in Radia Ognjišče so sinoči sodelovali v Palazzo della Cancelleria na slovesnem odprtju razstave, ki so se je med drugim udeležili kardinal Franc Rode, veleposlanica Republike Slovenije pri Svetem sedežu Maja Marija Lovrenčič Svetek, generalni tajnik Caritas Internationalis Michel Roy ter upokojeni škof in tudi predsednik Slovenske Karitas Metod Pirih. Ta je med drugim o delu in vlogi Karitas povedal: "Hvala Bogu, da se je po 20. letih od kar deluje Karitas, tako na nacionalni kot škofijski ter župnijski ravni utrdila in dobro organizirala. To je evangeljsko in tudi krščansko, kar pomeni, da ne gledamo samo na svoje potrebe ampak pomagamo bratom v stiski."

Škof Pirih je včeraj tudi somaševal s papežem Frančiškom in ob tem svetemu očetu omenil, da v Sloveniji že z nestrpnostjo čakamo nova nadškofa. "Na koncu maše sem papeža spomnil, da sva se pred kratkim srečala v Redipulji. Potem sem mu rekel, da sva rojena isto leto, temu se je nasmejal. Prav tako sem mu dejal, da nestrpno pričakujemo in čakamo, kdaj bodo imenovani novi škofje za Slovenijo, za Ljubljano in za Maribor in papež mi je rekel: Vse vem, vse vem, potrpite. Boste dobili."

Matej Kobal, Franci Trstenjak, papež Frančišek
Matej Kobal, Franci Trstenjak, papež Frančišek © ARO

Veleposlanica Maja Lovrenčič in Jožica Ličen
Veleposlanica Maja Lovrenčič in Jožica Ličen © Tatjana Splichal/Družina

Zbor Radia Ognjišče
Zbor Radia Ognjišče © Tatjana Splichal/Družina

Srečanje s predsednikom mednarodne Karitas
Srečanje s predsednikom mednarodne Karitas © Tatjana Splichal/Družina
Projekt Umetniki za Karitas je v Rimu predstavila Jožica Ličen, avtorje pa Anamarija Stibilj Šajn. Razstavo je odprla veleposlanica Maja Marija Lovrenčič Svetek. V kulturnem programu je sodeloval zbor Radia Ognjišče. Srečanje je potekalo ob slovenskih domačih dobrotah, ki so jih pripravile sodelavke Karitas in družina Vidmar iz Sinjega vrha.

Udeleženci likovne kolonije iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska-Boge Dimovski, Silva Karim-Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver-Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen - David Ličen, Maša Bersan Mašuk-Nikolaj Mašukov, Klementina Golja-Klavdij Tutta

Udeleženci likovne kolonije iz tujine: Sumyiko Kyohara-Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan-Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović - Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška)

Razstavljena so tudi likovna dela strokovnih sodelavcev in drugih darovalcev. Prodajno razstavo Umetniki za Karitas, ki poteka ob geslu "Tujec sem in ste me sprejeli" (Mt. 25,35) si bo v Palazzo della Cancelleria v Rimu možno ogledati tudi od 1. do 6. oktobra 2014, vsak dan od 09.00 do 13.00 ure ter od 16.00 do 19.30 ure. Karitas bo izkupiček od prodanih del namenila pomoči tujcem.

Tridnevnega potovanja v Rim se iz Slovenije udeležujejo sodelavci Karitas, umetniki in sodelavci Radia Ognjišče, ki letos praznuje 20 let delovanja, spremljal jih predsednik Slovenske Karitas škof Metod Pirih.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...