Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež na letalu o krutosti komunističnega režima

Svet | 22.09.2014, 20:18

Čeprav je let papeža Frančiška iz obiska v Albaniji trajal dobro uro, je našel 12 minut časa za novinarsko konferenco. Vendar je novinarjem dal pogoj, ta pa je, da bo govoril samo o svojem potovanju v to balkansko državo. "Jutri se morajo novice osredotočiti samo na obisk. Nič drugega."

Kot je dejal, je v Albaniji lahko izkusil, kako muslimani, pravoslavni in katoličani sodelujejo kot bratje. Posebej so ga ganile zgodbe albanskih mučencev. Povedal je, da je dva meseca preučeval čas komunističnega režima. Raven njegove krutosti je bila grozna, je dejal in dodal, da je v Albaniji poskušal dati sporočilo, ki se ne tiče samo te države. Želel je nakazati pot miru, sožitja in sodelovanja. Albanija se mu zdi popolnoma evropska država ravno zaradi njene kulture sobivanja.

Spregovoril je tudi o svojih naslednjih potovanjih v Evropski parlament 25. novembra in v Turčijo. Glede slednje je dejal, da bo to verjetno tridnevno potovanje v Ankaro in Istanbul, ki bi se lahko začelo 28. novembra, tako da bi se z ekumenskim patriarhom Bartolomejem srečala 30. novembra, na praznik sv. Andreja, ki je zavetnik patriarhata.

Na druga vprašanja - eden od novinarjev je želel vprašati nekaj o sinodi o družini - papež ni odgovarjal, da odgovori ne bi zasenčili obiska v Albaniji.

Zbirno o obisku papeža Frančiška.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.