Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Škofje Furlanije Julijske Krajine povabili k molitvi pred papeževim obiskom Redipulje

Svet | 07.09.2014, 11:30

Prihodnjo soboto bo papež Frančišek ob stoletnici začetka prve svetovne vojne vojaško kostnico v Redipulji in avstro-ogrsko pokopališče v Foljanu. Škofje Furlanije Julijske Krajine so v pismu vernikom, ki so ga brali pri današnjih mašah med drugim poudarili, da papeža sprejemajo z velikim veseljem in globoko hvaležnostjo. Papež Frančišek prihaja molit za mrtve vseh vojn in izprositi dar miru vsem narodom, so zapisali škofje.

Goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli, videmski nadškof Andrea Bruno Mazzocato, tržaški nadškof Giampaolo Crepaldi in škof Konkordije-Pordenonana Giuseppe Pellegrini, so v pismu vernikom spomnili, da je prva svetovna vojna, ki jo je papež Benedikt XV. označil za nesmiselno morijo, na izrazit način pokazala tragični nesmisel reševanja sporov z orožjem in nasiljem kot obliko reševanja družbenih, gospodarskih in političnih problemov med narodi in državami. Toda iskanje pravičnosti in podpiranje resničnega družbenega napredka sta sad src, ki so odprta za dobrino iskrenega in spoštljivega dialoga, z namenom odkrivati kar je dobro za vse in za vsakega v različnih zgodovinskih okoliščinah kateregakoli naroda in ljudstva, poudarjajo škofje.

Prepričani so, da papež Frančišek prihaja v njihove kraje, ki so tako močno zaznamovani z nasiljem dveh svetovnih vojn, kot romar sprave in miru. "Njegova prisotnost nas bo povabila naj priznamo, da temelji tudi današnja upravičena želja narodov po miru, pravičnosti in razvoju povsod po svetu na izkustvu zaupanja v Božje usmiljenje do človeka. Kakor zatrjuje Gospod Jezus v evangeliju po Janezu: “Bog je tako ljubil svet, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, ki vanj veruje, ne pogubil, pač pa imel večno življenje” (Jn 3,16). Božja ljubezen je v Jezusu dokazala, da je sposobna premagati vsako krivičnost in vsako nasilje po spreobrnjenju človekovega srca," so zapisali škofje in dodali, da verniki katerekoli veroizpovedi – za nas kristjane to še posebno drži – ne morejo drugače, kot da molijo za mir, ga kličejo kot Božji dar in so na sebi primeren način ljudje miru. "Vabimo torej vse vernike naših škofij ter može in žene dobre volje, da se pridružijo molitvi papeža Frančiška in sprejmejo njegovo sporočilo o miru," poudarjajo škofje Furlanije Julijske Krajine.

Vse so povabili, da molimo za napetosti, ki tudi danes krvaveče kljuvajo človeštvo in puščajo za seboj še vedno preveč nemočnih žrtev. "Z veliko stisko in trepetom vabimo k molitvi posebno za sestre in brate kristjane, ki so vklenjeni v strašno preganjanje zaradi naše vere. Njihovo nepravično trpljenje naj prebudi našo vest in vest vseh, ki so odgovorni za družbeni, politični in gospodarski red: naj si prizadevajo za uresničevanje pravičnosti in obrambo šibkejših, ne da bi kdaj padli v skušnjavo nasilja," so še zapisali škofje pred papeževim obiskom Redipulje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...