Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole

FOTO: Katoliška osnovna šola in vrtec z novimi prostori

Slovenija | 31.08.2014, 12:44

Novo šolsko leto bodo v novih prostorih začeli učenci in učenke Osnovne šole Alojzija Šuštarja, ki deluje v sklopu Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu, kjer s prvim septembrom svoja vrata odpira tudi vrtec Dobrega pastirja. Svečano odprtje novih prostorov bo na prvi šolski dan ob 9.30, blagoslovil pa jih bo apostolski administrator ljubljanske nadškofije škof Andrej Glavan.

"Bog je velik in presega naše načrte"

Te besede je izrekel direktor Zavoda sv. Stanislava, ob nedavnem srečanju z novinarji in obiskovalci ob predstavitvi novih prostorov osnovne šole dr. Alojzija Štuštarja in vrtca Dobrega Pastirja, dr. Roman Globokar: "Izredno smo veseli, da nam je uspelo dokončati dela do začetka novega šolskega leta, ko odpiramo vrata vrtca Dobrega Pastirja in preselili bomo delovanje Osnovne šole v nove prostore. Ko je bil škof Jamnik imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa je, predvsem na željo mnogih staršev, dal pobudo, da bi na tem prostoru ustanovili novo Osnovno šolo. Zavod je več generacijsko središče in številne napetosti, ki so morda znotraj različnih generacij, se v skupnem sobivanju in sožitju lahko sprostijo in uredijo. Vsega skupaj bo otrok na našem prostoru okrog 1300 do 1400. V primerjavi z Zavodom pred drugo svetovno vojno, ko je bilo tu največ 370 gojencev, je to seveda velika razlika. Hiša je v preteklosti doživela veliko hudega, trpljenja in po drugi strani tudi veliko veselja in mladostne ustvarjalnosti. Vse od svojih začetkov, ko se je tu leta 1905 začel pouk, in je ta škofijska klasična gimnazija tudi temeljnega pomena za oblikovanje slovenskega znanstvenega jezika in za oblikovanje slovenskih intelektualcev. Brez učbenikov, ki so bili napisani samo za to gimnazijo, ne bi bilo mogoče ustanoviti Slovenske Univerze in ne bi imeli dijaki drugih gimnazij po 1. sv. vojni možnosti za pouk v slovenskem jeziku. Po eni ustvarjalnost in po drugi strani trpljenje dvajsetega stoletja. Naše prepričanje je, da blagoslov, ki prihaja v našo hišo, prihaja tudi po trpljenju teh ljudi.

dr. Roman Globokar
dr. Roman Globokar © ARO
To trpljenje zdaj rojeva bogate sadove za mlajše generacije in lahko smo preteklim generacijam hvaležni, da lahko živimo v miru, na drugačen način in da si z vsemi močmi prizadevamo, da se kaj podobnega ne bi nikoli več ponovilo. Ta hiša, ki je doživela toliko trpljenja ima sedaj nalogo, narediti vse, da vzgoji mlade v odprte, razumevajoče, široke ljudi in hkrati seveda tudi v zavedne kristjane in državljane republike Slovenije. Smo eden od pomembnih dejavnikov slovenskega šolskega prostora."

Sedem "pravljičnih" let s srečnim koncem dokončane gradnje

Pouk je Osnovna šola dr. Alojzija Šuštarja začela že v šolskem letu 2008/2009, sprva v v starih prostorih Zavoda. Od prvih let pridobivanja soglasij in dovoljenj, od leta 2007, ko je takratni Gospodarski svet ljubljanske nadškofije pod takratnim vodstvom nadškofa Alojza Urana sprejelo sklep o gradnji nove šole in vrtca, do letos končanih gradbenih del je minilo sedem let. Brez vmesnih manjših zapletov pri tako velikih gradbenih načrtih skoraj ne gre. A morda pravljično število let, ki so minila od začetnih korakov do končne uresničitve, tudi nekaj pove in so dodatna simbolična privolitev k uspešnosti projekta ter nove zgodbe v vzgojno izobraževalnem procesu naše domovine. Na področju novogradnje so predhodno porušili štiri vojaške objekte, ki niso bili primerni za šolske dejavnosti. Po gradbenem dovoljenju s strani mestne občine Ljubljana, na začetku leta 2011, so podpisali pogodbo za izvedbo gradbenih del s podjetjem Kovinar gradnje ST Jesenice, ki je gradilo po načrtu izbranega podjetja na arhitekturnem natečaju, biroja Ur. a.d iz Nove Gorice. Še isto leto so že blagoslovili prenovljeno kuhinjo in povezovalni del med staro in novo stavbo ter temeljni kamen nove stavbe. Spomladi leta 2013 so bila končana gradbena dela ter zgrajena solarna elektrarna na strehi. Po tehničnem prevzemu objekta pred dobrim mesecem dni, je 14. avgusta letos Upravna enota Ljubljana izdala uporabno dovoljenje in tako je pred nami svečano odprte na prvi letošnji šolski dan.

Moto šole: Šola tisočerih talentov

Osnovna šola Alojzija Šuštarja je edina zasebna katoliška osnovna šola v Sloveniji. Poleg obveznih predmetov, ki jih izvajajo vse javne šole, so na tej šoli še naslednji predmeti: spoznavanje vere na razredni stopnji, oziroma vera in kultura na predmetni stopnji, klasična kultura z latinščino ter praktikum. Na šoli si prizadevajo, da bi vsak otrok razvil svoje sposobnosti in darove, s katerimi je obdarjen, v največji možni meri. Vzgojni koncept je utemeljen na krščanstvu, uresničuje cilje, kot so vzgoja v poštene, strpne, odgovorne in solidarne državljane, predstavitev verskega življenja kot vrednote, seznanjanje učencev s krščansko vero, njeno tradicijo in vrednotami, vzgoja k spoštovanju drugače mislečih, vzgoja odgovornosti do naravnega okolja, predstavitev narave kot Božjega stvarstva in vključevanje slovenske in evropske kulturne tradicije v zavest lastne identitete.

Zdaj živijo zidovi, duša pa pride s prvim septembrom ...

dr. Marina Rugelj
dr. Marina Rugelj © ARO
... je dejala ravnateljica Osnovne šole dr. Alojzija Šuštarja pri današnji predstavitvi novih osnovno šolskih prostorov, dr. Marina Rugelj: "Veseli smo lepe, nove stavbe in to ob boku stare stavbe z bogato zgodovino. Dobrodošli vedno, kadarkoli vas zanese pot tod mimo. Vsako leto je zame prvi september poseben dan, šolarji leta štejemo drugače kot ostali. Novi začetki, izzivi in pričakovanja se za nas začnejo ne prvega januarja, ampak prvega septembra. Rada bi pred začetkom novega šolskega leta rekla, pustimo otrokom, naj bodo otroci. Naj imajo dovolj časa za igro, zase in za svoj prosti čas. Morda otroke preveč silimo v različne dejavnosti. Saj otroci so nad njimi navdušeni, starši jih spodbujamo, vendar se kmalu izkaže, da so »sprogramirani« na minute in potem ob vseh dejavnostih pozabijo biti otroci. V to hišo vstopajo otroci s tisočerimi talenti in darovi. Želimo si, da bi se ob krasni ekipi, ki bo pomagala pri vzgoji, razvili v odgovorne ljudi, z veseljem do življenja, lepo vzgojeni in s trdnimi temelji. Skratka, da bi se razvili v dobre državljane in sploh dobre ljudi."

Vrtec Dobrega pastirja

Špela Avšič
Špela Avšič © ARO
Je zasebni katoliški vrtec (eden izmed dvajsetih v Sloveniji). Večjo pozornost bodo namenili razvijanju čuta za jezik in umetnost, poudarek pa bo tudi na gibanju, stiku z naravo in duhovnostjo. Vrtec razpolaga s petimi igralnicami, ki so velike, svetle in moderno opremljene. Vrtec Dobrega pastirja upošteva načela in cilje predšolske vzgoje, hkrati pa je vzgojni koncept postavljen na temelje krščanskih vrednot. Pomembnost glasbene umetnosti bodo poudarjali z dnevnim poslušanjem klasične glasbe, prepevanjem in snemanjem otroških pesmi ter sodelovanjem z glasbeno šolo v Zavodu sv. Stanislava. Dnevne dejavnosti bodo v vrtcu pogosto izvajali na prostem, na pokriti terasi, igrišču ali paviljonu in bodo tako v neposrednem stiku z naravo. V vrtcu bodo izvajali tudi Katehezo Dobrega pastirja, v prav za to namenjenem in opremljenem prostoru v atriju.

Ravnateljica Vrtca Dobrega pastirja Špela Avšič: "Veselim se, da bo vrtec napolnjen z nasmehom, z otroškim smehom in igrivostjo. Veselim se vseh teh novih malih obrazov. Prepričana sem, da so prav otroci tisti, ki nam v življenju lahko dajo največ. Najprej si želim, da bi se otroci v vrtcu dobro počutili. Če bodo v vrtcu veseli, bodo prav takšni prihajali domov in njihovo življenje bo lepše. Stavba je izredno lepa, imamo svetle, sončne prostore, ki nam nudijo širino in možnost ustvarjanja. Tudi srečevanje s starejšimi mladimi otrokom zelo koristi in je obogatitev. Starejši pomagajo mlajšim, mlajši so veliko bogastvo starejšim in obratno."

Arhitekti o novi stavbi

Avtorji so Boštjan Kikelj, Mojca Magajne, Klemen Pavlin in Tomaž Faganeli. Nova gradnja obsega osnovno šolo s telovadnico, vrtec, zaklonišče, kletni povezovalni in servisni del kompleksa ter prizidavo k obstoječemu objektu Zavoda sv. Stanislava. Celotna neto notranja površina novih objektov je 10.270 m2. V sklopu novega objekta osnovne šole je zagotovljenih 18 oddelkov in športna dvorana z dvema vadbenima enotama. Vrtec ima pet igralnic. Novi objekt je v prostor umeščen tako, da tvori skladno celoto z obstoječim objektom Zavoda sv. Stanislava. Oblikovno je podrejen njegovi dominantni vlogi. Nadaljuje obstoječo osno zasnovo z nizanjem programskih sklopov z vmesnimi atriji na obeh straneh te centralne osi. Cilj pri zasnovi objekta in razporejanju programa je bil ustvariti prijetno in spodbudno šolsko okolje ob čim večji racionalizaciji, združevanju sorodnih funkcij in pregledni zasnovi komunikacij. Značaj šole ni institucionalen in tog. Notranji prostori so zasnovani z veliko naravne osvetlitve, transparentnosti in preglednosti ter neposredne povezave s kakovostnim zunanjim naravnim prostorom.

Vabljeni na svečano odprtje v ponedeljek, na prvi šolski dan, 1. septembra ob 9.30.

dr. Alojzij Šuštar
dr. Alojzij Šuštar © ARO

Učiteljski zbor
Učiteljski zbor © ARO

Osnovna šola Alojzija Šuštarja je tudi ena od šol, ki bi jo nova zakonodaja prizadela
Osnovna šola dr. Alojzija Šuštarja in vrtec Dobrega pastirja © ARO

Igrala za vrtec
Igrala za vrtec © ARO

Vrtec Dobrega pastirja
Vrtec Dobrega pastirja © ARO

Učilnica
Učilnica © ARO

Atrij
Atrij © ARO

Telovadnica
Telovadnica © http://os.stanislav.si/novogradnja/potek-gradnje

Stopnišče
Stopnišče © http://os.stanislav.si/novogradnja/potek-gradnje

Šola in vrtec v izgradnji
Šola in vrtec v izgradnji © http://os.stanislav.si/novogradnja/potek-gradnje

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...