Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Cerar želi imeti vpliv na postopek imenovanja evropskega komisarja iz Slovenije

Slovenija | 26.08.2014, 16:37

Miro Cerar je po izvolitvi za mandatarja med drugim napovedal, da se bo poleg iskanja ministrske ekipe takoj lotil še enega kadrovskega vprašanja. Vzpostavil bo stik s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem o kandidatu za evropskega komisarja iz Slovenije.

Cerarja zanima, kako Juncker gleda na postopek izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Da mu bo poslal pismo, če bo izvoljen za mandatarja, je napovedal že pred časom. Da bo dobro premislil, kako vzpostaviti stik z njim, je poudaril včeraj. Obenem je opozoril, da za zdaj še ne more posegati v odločitve aktualne vlade, ki je v Bruselj poslala seznam s tremi imeni. Med kandidati za evropskega komisarja iz naše države so odhajajoča premierka in predsednica ZaAB Alenka Bratušek, prvak DeSUS Karl Erjavec in podpredsednica SD Tanja Fajon. "Nimam formalne kompetence, da bi, dokler ni oblikovana nova vlada, odločal o kandidatu. Zato situacija ostaja takšna, kot je." Cerar vseeno upa, da bo Juncker prisluhnil tudi njegovemu mnenju. "Upam, da bom imel v prihodnjih dneh lahko na proces imenovanja kandidata iz Slovenije ustrezen vpliv."

Lahko se zgodi, da bo nova vlada preklicala sklep aktualne vlade, ponovila postopek izbire in v Bruselj poslala svoj predlog. Kot je znano, v SMC podpirajo še tretji mandat dozdajšnjega evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Potočnika. Ta svojega soglasja vladi Bratuškove ni dal, potem ko je postalo jasno, da bo le eden od kandidatov na listi. Včeraj je sporočil, da bi znova premislil o tem, ali naj se poteguje za položaj, če bi ga predlagal Cerar.

Da bi novi mandatar lahko spremenil odločitev odhajajoče vlade, se zdi zelo verjetno evropskemu poslancu iz vrst SDS Milanu Zveru. "To ne pomaga pri boljšem ugledu Slovenije v svetu in Evropski uniji," je menil za naš radio. Da je v Bruselj romalo več predlogov, se mu ne zdi problematično. "Prav je, da članice pošljejo več imen, saj tako olajšajo delo predsedniku Evropske komisije, ki nato veliko lažje naredi optimalno sestavo svoje ekipe, da je politično uravnotežena, strokovno usposobljena, upošteva lahko tudi spolne kvote. Če članice pošljejo le po enega kandidata, je njegovo delo težje, težko sestavi najboljšo kombinacijo." Zver je prepričan, da bi morali pri izbiri primernega slovenskega kandidata za evropskega komisarja tvorno sodelovati zmagovalci volitev v Evropski parlament. Prav tako ne pričakuje, da bo Juncker svojo ekipo dokončno sestavil še pred oblikovanjem nove slovenske vlade.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...