Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pazimo na čebele (foto: ARO)
Pazimo na čebele

Bomo do septembra ob polovico čebeljih družin?

| 07.08.2014, 14:10

Na Čebelarski zvezi Slovenije opozarjajo, da tako slabe letine medu, kot je letošnja, ne pomnijo in od države pričakujejo, da čebelarjem prisluhne in jim čim prej odobri pomoč. Ta naj bi znašala 5 EUR po panju, profesionalnim čebelarjem pa naj bi država pomagala tudi z odpisom davkov in drugih prispevkov.

Država bi se morala zavedati, da je več kot 70 odstotkov pridelave sadja odvisne od opraševanja čebel. 5 EUR pomoči po panju se čebelarjem zdi razumljiv znesek, omogočil bi namreč nakup približno 9 kilogramov sladkorja za hrano čebel. Skupaj s predlaganim odpisom davkov in prispevkov naj bi pomoč za čebelarje državo stala okrog 700.000 EUR.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije pa v isti sapi opozarja še na drug pereč problem. Gre za nerazumljivo pomanjkanje zdravil za zatiranje varoze pri čebelah, ki jih čebelarji lahko naročijo samo preko veterinarske službe. Zapletlo pa se je pri načinu naročanja, saj so morali čebelarji zdravila v naprej naročiti že spomladi: "Kako naj jaz vem marca, ali bom imel 250 ali 300 družin ali jih bom imel samo 100? Jaz sem ji zase naročil, zdaj mi jih manjka za 150 panjev. Ko sem prišel po zdravila sem rekel, ali bi lahko dobil še ta in ta zdravila? Ja, ko bo dobava, so odgovorili," pravi Boštjan Noč.

Čebele so letos z Varozo zelo napadene, pravočasnost zdravljenja pa je poglavitna za preživetje družin:" Tisti čebelar, ki do zdaj ni zdravil Varozo, bo v enem mesecu brez čebel," je neposreden prvi čebelar v državi, ki se tudi sprašuje, zakaj čebelarjem ni dovoljeno enakega zdravila istega proizvajalca kupiti v tujini, recimo na Hrvaškem, kjer je na voljo tudi po nižji ceni: " Kaj je večje zlo, to da kupiš enaka registrirana zdravila nekje v tujini, ali da ne zdraviš nič, ali da kupiš, bom rekel nekaj tretjega?"

Trenutno naj bi slovenski čebelarji lahko zdravili le dobro polovico čebeljih družin. Kdaj bodo na voljo dodatne količine zdravil pa od pristojnih še nimajo informacij.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...