Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Volilni izid 2014 (foto: volitve.gov.si/dz2014)
Volilni izid 2014

Škof Glavan: Vsem želim, da bi uspešno delovali v korist države

Slovenija | 14.07.2014, 13:10

Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan je v prvem odzivu na izid volitev čestital zmagovalcu Miru Cerarju ter izrazil veselje nad volilnim rezultatom vseh strank in poslancev, ki se zavzemajo za krščanske vrednote. Tudi v drugih verskih skupnostih so se odzvali na včerajšnji volilni dan.

Po besedah škofa Andreja Glavana so bile nedeljske volitve za državljane še ena priložnost, da oddajo svoj glas tistim strankam in kandidatom, ki jim najbolj zaupajo in od katerih veliko pričakujejo. „Za doseženi volilni rezultat čestitam dr. Miru Cerarju in mu želim, da čim prej oblikuje strokovno in programsko močno vlado, ki se bo pripravljena odločno soočiti z vsemi ekonomskimi in socialnimi izzivi naše države ter čim prej povrnila zaupanje državljanov v pravno državo,“ je zapisal škof Glavan in hkrati izrazil veselje nad volilnim rezultatom vseh strank in poslancev, ki se zavzemajo za krščanske vrednote miru, solidarnosti in verske svobode. „Tem in vsem drugim želim, da bi uspešno delovali v korist države, naroda in vseh državljanov,“ je zapisal škof Glavan.

V Islamski skupnosti, Evangeličanski in Srbski pravoslavni cerkvi izidov parlamentarnih volitev ne komentirajo. Kot pravi tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić, gre Slovenija naprej. V skupnosti imajo po njegovih besedah več odprtih vprašanj, kot sta prostor za molitev v ljubljanskem kliničnem centru in sodelovanje z obrambnim ministrstvom. Prav tako jim doslej ni uspelo od vlade pridobiti pomoči pri gradnji džamije.

Kot pravi paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, je v odnosu z državo narejenega že veliko dobrega, a se vedno lahko naredi kaj bolje. Prihodnja vlada se bo morala sicer po njegovih besedah ukvarjati predvsem z življenjskimi vprašanji, saj ljudje živijo vsak dan slabše.

Tako kot Bošković je tudi evangeličanski škof Geza Filo izrazil pričakovanje, da se enkrat dokončno uredi zakon o verski svobodi, ki ga spreminja vsaka vlada. Od nove vlade Filo pričakuje strpen in dober odnos v dobro vseh.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...