Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Brez resnice ni sprave

Slovenija | 26.06.2014, 22:00

Tokrat smo v oddajo povabili avtorja knjige Okopi, druga, dopolnjena izdaja, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Najprej je g. Janez Janša ovrgel mit o enotnosti naroda v času osamosvajanja. Enotni smo bili kot narod in ljudstvo. Take enotnosti pa ni bilo v slovenski politiki.

Plebiscitna večina ljudi je tiste, ki so nasprotnike osamosvojitve potisnila v ilegalo, kjer so se dobro znašli. Demos se je dobro zavedal, da razklani v osamosvojitev ne bomo mogli.

Nihče v Sloveniji si ni mislil, da bomo še po več kot dvajsetih letih tako razdeljeni. Bilo je polno naivnosti. Mislili smo, da je stranka s spremembo imena spremenila tudi program in prepričanje. To so bile le velike iluzije. Od začetka se že gradi restavracija nekdanjega totalitarnega režima.

Ko je Slovenija vstopala v Nato in Evropsko zvezo se komunisti niso upali odkrito nasprotovati, zdaj pa spet veselo mahajo z zastavami na katerih so totalitarni simboli.

Gre za poškodovanost velikega dela ljudi, ki pozna zločine Josipa Broza Tita. Vedo za Hudo Jamo, vedo za Kočevski rog, vedo za Teharje. S tem so se celo hvalili na enem svojih kongresov. Zločin opravičujejo, saj je pobil razredne sovražnike, izdajalce.

Kakšne so posledice naše zamolčane zgodovine? Avtor knjige Okopi pove tudi osebno zgodbo. Njegov oče se je namreč rešil ene takih hudih jam.

Lepo vabljeni k poslušanju oddaje na spodnji povezavi!

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...