Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papeževa homilija o mučeništvu: Danes je mnogo več mučencev kot v prvih stoletjih Cerkve

Cerkev po svetu | 01.07.2014, 07:49

Papež Frančišek je med sveto mašo, ki jo je v ponedeljek zjutraj daroval v kapeli Doma sv. Marte, dejal, da je danes več krščanskih mučencev kot v prvih stoletjih Cerkve. 30. junija namreč obhajamo spomin na prve mučence rimske Cerkve, ki so bili ubiti ob vatikanskem griču na ukaz Nerona po požaru v Rimu leta 64.

Gospod je s krvjo mučencev dal rodovitnost prvim poganjkom rimske Cerkve, je papež začel homilijo z molitvijo iz začetka maše. Govor je o rasti rastline, ob čemer lahko pomislimo na Jezusove besede: Božje kraljestvo je kot mož, ki je posejal seme; in seme je vzklilo, ne da bi on sam vedel kako. To seme je Božja beseda, ki raste in postane Božje kraljestvo, postane Cerkev zaradi moči Svetega Duha in zaradi pričevanja kristjanov. "Vemo, da ni rasti brez Duha: On dela Cerkev, On daje rast Cerkvi, On skliče skupnost Cerkve. A potrebno je tudi pričevanje kristjanov. In ko pričevanje prispe do kraja, ko zgodovinske okoliščine zahtevajo močno pričevanje, takrat so tu mučenci, največji pričevalci. Tista Cerkev je tako poškropljena s krvjo mučencev. To je lepota mučeništva," je poudaril papež. Začne se s pričevanjem, dan za dnem. Prvi mučenec, prvi pričevalec, prvi pričevalec vere lahko konča kot je končal Jezus – s krvjo.

A za pričevanje, da bi bilo resnično, se zahteva en sam pogoj: pričevanje mora biti brezpogojno. Jezus v evangeliju pove, kako naj mu učenci sledijo. Ko mu nekdo izmed njih pravi, da bo prej šel in pokopal svojega očeta, mu Jezus odgovori: ''Hodi za menoj in pusti, da mrtvi svoje mrtve pokopljejo!'' "Pričevanje je brez pogojev," je pripomnil papež. "Mora biti trdno, mora biti odločilno, mora biti storjeno s tistim jezikom, o katerem nam pravi Jezus zelo odločno: Vaš 'da' naj je 'da', vaš 'ne' pa 'ne'. To je jezik pričevanja."

Danes vidimo to rimsko Cerkev, ki raste in ki je prepojena z krvjo mučencev, je nadaljeval papež Frančišek in pri tem spomnil tudi na mnoge mučence današnjega časa, ki dajejo svoje življenje zaradi vere. Res je, da je za časa Nerona bilo preganjanih veliko kristjanov, a danes jih ni prav nič manj. "Danes je mnogo mučencev v Cerkvi, veliko preganjanih kristjanov. Pomislimo na Bližnji vzhod, na kristjane, ki morajo bežati zaradi preganjanja, na kristjane, ki jih preganjalci ubijajo. So tudi kristjani, ki so izgnani na ''eleganten način'', v belih rokavicah – tudi to je preganjanje. Danes je več pričevalcev, več mučencev v Cerkvi kot v prvih stoletjih," je ponovno poudaril papež Frančišek in povabil: "Med to mašo, ko se spominjamo naših častitljivih prednikov tukaj v Rimu, pomislimo tudi na naše brate in sestre, ki živijo v preganjanju, ki trpijo in s svojo krvjo dajejo rast semenu mnogih majhnih Cerkva, ki se rojevajo. Molimo zanje in tudi za nas."

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...