Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: V Vatikanu s procesijo sklenili Marijin mesec

Cerkev po svetu | 01.06.2014, 11:42

Ob sklepu Marijinega meseca so sinoči v vatikanskih vrtovih imeli ob molitvi rožnega venca, zdaj že tradicionalno procesijo. Verniki so pod vodstvom kardinala Angela Comastrija, papeževega generalnega vikarja za mesto Vatikan, molili v procesiji, ki se je vila od cerkve sv. Štefana od Abesincev do votline Lurške Matere Božje.

Verniki so se pred votlino sešli s papežem Frančiškom, ki je obred zaključil s kratko meditacijo na temo evangeljskega odlomka Marijinega obiskanja Elizabete. Sveti oče je spomnil, da je Marija odhitela k ostareli sorodnici Elizabeti; ni izgubljala časa, temveč je pohitela pomagat. Marija je odzivna žena, je dejal, saj nam je takoj, ko jo prosimo pomoči in varstva, pripravljena priskočiti na pomoč. V številnih trenutkih življenja, ko potrebujemo pomoč, se moramo spomniti, da Marija ne pušča človeka v dolgem čakanju. Ona je žena odzivnosti, takoj se napoti v služenje, je dejal papež Frančišek ob sklepu Marijinega meseca.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.