Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Jaklič o pravnomočni sodbi v zadevi Patria: Zdaj je odprta pot do ustave

Slovenija | 29.04.2014, 18:43

Predavatelja na ameriškem Harvardu dr. Klemena Jakliča potrditev prvostopenjske sodbe v zadevi Patria ni posebej presenetila, čeprav je, kot je poudaril, umanjkanje neposrednih dokazov očitno. V pogovoru za naš radio ni želel govoriti o političnih posledicah, saj ni, tako je dodal, politični analitik. Prepričan pa je, da bo iz vsega, kar se bo še dogajalo, izšel pomemben nauk za slovensko pravosodje.

Kot je dejal dr. Jaklič, smo v Sloveniji že vajeni tega, da ne vemo, kakšna bo odločitev rednih sodišč. Ker smo v pojasnilih lahko slišali, da je sodba v zadevi Patria indična, nas je zanimalo, kaj to pravzaprav pomeni. "Gre za sklepanje na podlagi posrednih namigov, indicev. Ko naj bi bil krog indicev sklenjen in povsem vodotesen, bi sodišče lahko sprejelo obsodilno sodbo." A v zadevi Patria po mnenju dr. Jakliča ni tako. "Krog indicev še zdaleč ni sklenjen, poleg tega je v postopku prišlo do vrste kršitev temeljnih ustavnih pravic."

Dr. Jaklič je prepričan, da je pot do ustave, zdaj povsem odprta. Redna sodišča, tako je dodal, ustavnega diskurza v tem primeru do zdaj niso posebej upoštevala. "Ustava bo imela nauk za slovensko redno sodstvo, ki bo zgodovinski. Hkrati bo ustavni prispevek za slovensko pravno državo in demokracijo neprecenljiv."

Med izredna pravna sredstva, po katerih lahko zdaj posežejo obsojeni, sodita pritožbi na vrhovno in ustavno sodišče. "Sicer je redna pot na vrhovno in šele nato na ustavno sodišče, a ko gre za očitno kršitev človekovih pravic, lahko ustavno sodišče v tej fazi poseže že prej. Predvidevam, da se bo odvetniška ekipa odločila za obe opciji." Dr. Jaklič verjame, da se bo zadeva ustavila že na tej stopnji in ne bo prišla do Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. "Doktrina na tem sodišču je precej jasna. Nobeno resno ustavno sodišče, ki da nekaj nase, si ne bi upalo presoditi v nasprotju s to doktrino," je še pojasnil Jaklič.

Slovenija, Politika
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...