Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Evropski parlament (foto: nn)
Evropski parlament

Znani kandidati na evropskih listah N.Si in SLS ter SDS

Slovenija | 07.04.2014, 16:41

Stranki N.Si in SLS sta predstavili listo osmih kandidatov, ki se bodo 25. maja potegovali za sedeže v Evropskem parlamentu. Prvo ime je Lojze Peterle, ki ocenjuje, da tako dobre ekipe ne bo vodil nihče drug. Tako kot on tudi ostali verjamejo v zmagovit rezultat. Medtem je Zofija Mazej Kukovič, ki je presenetljivo ni na listi SDS, sporočila, da se je sama odločila, da ne bo kandidirala.

Peterle ugotavlja, da skupno listo kandidatov za evropske poslance iz vrst N.Si in SLS sestavljajo ljudje, ki Evropo in slovenski status v njej jemljejo kot izziv. "Evropa nima alternative. Vesel sem, da bomo to poskušali povedati tudi s to ekipo. Mislim, da bomo dobili tudi zmagovit rezultat za tisto, kar verjamemo, da lahko Evropo in Slovenijo pelje naprej." Da bo nosilec liste aktualni evropski poslanec, je bilo znano že dalj časa, tako kot je bilo tudi znano, da bosta zadnji mesti zasedla prvaka strank. "Skupna evropska lista N.Si in SLS je ministrsko-kraljevska ekipa. Prepričana sem, da lahko s svojimi izkušnjami v vladi in parlamentu ter na različnih ostalih funkcijah lahko doprinesemo k dobremu delu slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu," je ob tem poudarila predsednica N.Si Ljudmila Novak. Predsednik SLS Franc Bogovič pa je dodal: "Ideja o skupni listi je pravzaprav poosebljanje evropske ideje v slovenskem političnem prostoru. Tudi mi danes rabimo mir, stabilnost in delo ter prihodnost za naše rodove."

Da je čas, da je tudi v Sloveniji več Evrope, meni podpredsednik N.Si Aleš Hojs, ki je drugi na listi. Poti se bo, tako je poudaril, lotil tudi dobesedno. "Mislim, da je čas, da evropski poslanci uredijo, zlobirajo, odvrnejo tiste koridorje, ki danes v večji meri potekajo mimo naše države." Tretje mesto pripada SLS, zaseda ga nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Monika Kirbiš Rojs, ki pravi, da ima veliko izkušenj na področju kohezijske politike. Poudarila je tudi pomen področja razvojne politike povezave. "Na tem področju je mogoče še veliko narediti, predvsem zato, ker je sistem črpanja evropskih sredstev predvsem v Sloveniji še vedno zelo zbirokratiziran," meni. Nežika Pavlič, četrta na listi, predstavlja pa SLS, je lanskoletna vinska kraljica. Prepričana je, da ni prav, da mladi ne zaupajo več v politiko in se z njo ne želijo ukvarjati. "Prizadevala si bom privabiti mlade na volišča, da spoznajo, da je pomembno, da so del tega, da povedo, kaj si želijo." Zaradi mladih se je za kandidaturo odločila tudi generalna direktorica uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič. Na listi je peta in zastopa N.Si. Mlade poziva: "Ne obupajte. Mi nismo povabili na vas. Aktivirajte se. Aktivirajte se v strankah in pojdite na volitve. Bodite strokovni in predvsem pošteni. Splača se pošteno delati." Poslanec SLS Jakob Presečnik, ki je šesto ime, je poudaril pomen sodelovanja. "Prepričan sem, da le sodelovanje lahko prinese rezultat."

Program bosta stranki v teh dneh še izpilili, javnosti ga bosta predstavili predvidoma v petek. "Želimo boljšo Evropo, želimo tudi bolj zdravo Evropo, to bo eno ključnih programskih prioritet. V Evropo potrebujemo več zdravja tudi na področju ekonomije in sociale," je pojasnil Peterle.

Svojo evropsko listo so potrdili tudi v SDS

Pred dnevi je svojo kandidatno listo predstavila tudi največja opozicijska stranka. Na čelu je zdajšnji evropski poslanec Milan Zver, sledijo poslanka SDS Romana Tomc, nekdanja poslanka SDS Patricija Šulin, predsednik strankinega ljubljanskega mestnega odbora in nekdanji vodja urada vlade za komuniciranje Anže Logar, zamejski odvetnik Damijan Terpin, podpredsednica podmladka SDS Carmen Merčnik, nekdanja nadzornica Holdinga Slovenskih elektrarn Vlasta Krmelj in strankin poslanec Andrej Šircelj. "Ekipa je odlična. Je kombinacija izkušenosti in mladosti, strokovno zelo kompetentna, lista ima tudi veliko političnih izkušenj, predvsem pa imajo vsi kandidati neko človeško vrlino, ki je prav tako pomembna," je ocenil Zver. Kot je dodal, je cilj 25. maja zmagati, "ponoviti rezultat pred petimi leti, ko smo prepričljivo dobili evropske volitve". Zver je tako vse na listi kot tudi ostale, ki se bodo potegovali za sedeže v Evropskem parlamentu, pozval k dobri kampanji, ki bo privabila čim več volivcev. K čim višji udeležbi na glasovanju je pozval tudi prvak SDS Janez Janša. "Za to, da Evropa ostane območje miru in stabilnosti, se je treba boriti, k temu moramo svoj delež prispevati tudi Slovenke in Slovenci." Prvak opozicije je prepričan, da v Evropski uniji nimamo le boljših možnosti za napredek, ampak tudi boljše pogoje za varno življenje brez vojne in ogrožanja, ki so ga danes deležni na robu vzhodnega sosedstva povezave.

Na listi SDS ni strankine aktualne evropske poslanke Mazej Kukovičeve, kar je presenečenje, saj je še pred kratkim napovedovala kandidaturo. Sporočila je, da bo nadaljevala v Sloveniji za Slovenijo, a podrobnejših načrtov za nadaljnje delo še ni razkrila. Na tokratnih evropskih volitvah prav tako ne bo kandidirala Romana Jordan, ki je bila evropska poslanka iz vrst SDS dva mandata. V prihodnje želi delati v gospodarstvu.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.