Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
msgr. Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak

Začenjamo 9. radijski misijon

Radijski misijon | 06.04.2014, 08:18

Z željo in povabilom „Ostati v Kristusu!“ bomo nagovarjali naše poslušalce v radijskem programu v dneh od 6. do 12. aprila, ko bo potekal radijski misijon, deveti po vrsti. Za voditelja smo prosili patra Marka Rupnika, ki je že pred dvema letoma sprejel ta ponovni izziv za radijsko oznanjevanje Božje besede. Ponovni pravim zato, ker je prav pater Marko, skupaj s sobrati jezuiti, imel prvi radijski misijon v programu Radia Ognjišče v letu 2006.

Za letošnji radijski misijon je pater Marko Rupnik sam pripravil 12 govorov, kar pomeni, da bosta dnevno dva, le na prvi in zadnji dan eden. Govore smo posneli pred tedni, večino v našem studiu, nekaj pa jih je sam posnel v studiu Radia Vatikan. Osebno bi rad bil v dneh misijona „doma“, v Sloveniji, na radiu Ognjišče, a mora biti v teh dneh v Krakovu, kjer s svojo ekipo ustvarja 800 kvadratnih metrov mozaika v novem centru Janeza Pavla II., kjer se že nahaja relikvija blaženega papeža, epruveta z njegovo krvjo. To novo duhovno središče, ki je v neposredni bližini svetišča Božjega usmiljenja in groba svete Favstine Kowalske, mora biti pripravljeno do kanonizacije, ki bo 27. aprila. Tako letošnji radijski misijon lepo sovpada z duhovno pripravo na zgodovinski dan, ko bosta dva izredna in velika papeža razglašena za sveta: blaženi Janez XXIII. in blaženi Janez Pavel II. Slednji je ob prevzemu petrinske službe zaklical svetu: "Ne bojte se! Odprite, na stežaj odprite vrata Kristusu!" Blaženi Janez XXIII. pa je o cilju 2. vatikanskega koncila dejal, „da v Cerkev spustimo nov zrak!“

Misli obeh blaženih papežev, ki bosta čez slab mesec svetnika, sta lahko odlični spodbudi, ko bomo preiskovali svojo notranjost, premišljevali o svojem življenju in iskali način, kako še bolj in globlje „ostati v Kristusu“. V dneh misijona bo odločilno dejanje, ki ga naroča apostol Pavel v pismu Rimljanom: „In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno“ (Rim 12,2). In dober rezultat misijona bo za vsakogar, če bo „ostati v Kristusu“ v tem, kar piše apostol Pavel: „Ljubezen naj bo brez hinavščine. Odklanjajte zlo, oklepajte pa se dobrega. Drug drugega ljubíte z bratovsko ljubeznijo. … Veselite se v upanju, potrpite v stiski, vztrajajte v molitvi, bodite soudeleženi v potrebah svetih, gojite gostoljubje. Blagoslavljajte tiste, ki vas preganjajo, blagoslavljajte in ne preklinjajte jih. … Ne imejte se v svojih očeh za pametne. Nikomur ne vračajte hudega s hudim. Pred vsemi ljudmi skušajte skrbeti za dobro (Rim 12, 9-10.12-14.16-17).

In ob koncu naj navedem še misel patra Marka Rupnika, ki jo je povedal za Katoliški tednik Družino in to prav v povezavi z radijskim misijonom: „Rad bi, da bi slovenski kristjani spet spoznali, da je naša vera stvar občestva, stvar pripadnosti telesu, ki je Cerkev, ki je Kristus. Da ne gre za neko posameznikovo popolnost, da pri naši veri ni v središču posameznik, ampak je v središču oseba, ki je oseba prav zato, ker je občestveno bitje. Pomembno se mi zdi, da človek spozna, da ni najvažnejše to, da je popoln, ampak, da je odrešen, da je ljubljen in da pripada občestvu, ki je že zasidrano v onstranstvo. Da bi spet odkrili našo vero kot vero! … Želel bi, da bi spet odkrili lepoto, kdo je naš Bog, kdo je Kristus, kdo je Sveti Duh, kaj je Cerkev ... Da bi ljudje začutili, da smo odrešeni“.

Želje patra Marka Rupnika ob začetku radijskega misijona so bile tudi naša goreča prošnja od novega leta naprej, ko smo molili in prosili, naj radijski misijon pomaga zatreti sebičnost, nas zbliža med seboj in poveže v eno družino Božjih otrok.

Radijski misijon
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.