Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jure Sešek (foto: ARO)
Jure Sešek

Pust ni le veselih ust. Je tudi dobrega srca!

| 04.03.2014, 13:35

Današnji Naš komentar bi, priznam, lahko prepisal. Tudi leto, dve, tri … pa vse do dvanajst let nazaj smo se v takem ali drugačnem komentarju zahvalili. Za zvesto poslušanje, odprto srce in vsak dar, ki je bil namenjen Pustni sobotni iskrici. Tudi letos smo na pustni torek veseli, da imamo poslušalce, ki nam zaupajo, prijatelje, ki slišijo stisko sočloveka in se radodarno odzovejo nanjo.

Ko smo se odločili, da bo rdeča nit praznovanja naše obletnice akcija Dobro delo dobro dene, si nismo predstavljali, da se bo pojavilo toliko različnih stisk, ki iz dneva v dan merijo dobroto Slovencev. Ko se je zdelo, da za težave skrbi le zlomljeno gospodarstvo, da je brezposelnost največji križ trenutne Slovenije, je udarila narava! Žledolom, za njim poplave … Stopili smo skupaj, v akcijah podprli gasilce in ostale prostovoljce, zbirali za prizadete, še vedno skušali slišati klice misijonarjev, pa bližnjih nam župnijskih ali škofijskih Karitas. Toliko potreb v istem času! Nešteto skrbi, prav toliko prošenj in priložnosti pomagati, pokazati, da imamo srce.

Ko smo se pripravljali na letošnji pustni ples z dobrim namenom, smo dobili kar nekaj prošenj različnih organizacij in posameznikov, ki vedo za našo tradicijo in srčne poslušalce. Ni bilo lahko postavljati na tehtnico, izbirati in izbrati. Danes, ko je pustna sobota za nami, vidimo, da smo se odločili prav. Izbrali smo pomoč projektu, ki se dotika otrok in bo zbrane darove pravično razdelil po vseh slovenskih škofijah. Mleko za otroke je pač nekaj tako osnovnega, dobro razumljivega in del odraščanja vsakega, da prošnja skoraj ni potrebovala dodatne razlage in prepričevanja. Kaže, da je bilo zaupanja vredno tudi sodelovanje s Slovensko Karitas, ki bdi nad mlekom, ki so ga v njenih paketih deležne družine v stiski. Evropsko mleko se je trenutno ustavilo, kar lepo število vaših litrov pa bo vsaj za kratek čas premostilo mlečno sušo.

Vsota zbranega še kar narašča. Do današnjega jutra smo v akciji uspeli zbrati 43.334 evrov! Kako lepo je bilo dežurati ob telefonih v našem klicnem centru, slišati vašo dobro voljo in odmev odprtega srca. Iskrena hvala za vsak vaš dar.

Pustna sobotna iskrica trdno poveže tudi radijske sodelavce. V različnih delovnih okoljih je moderno povezovati sodelavce prek t.i. srečanj, ki jih imenujejo „Team building“ - gradnja ekipe. Prepričan sem, da je sobota, ki je radijce spremenila v prostovoljce, poskrbela za gradnjo trdne vezi med nami. Skupaj se pripravljamo, skupaj doživljamo program in ples v dvorani, skupaj se veselimo uspeha! Iskrica nas je povezala tudi s prostovoljci Slovenske Karitas, pa z zdaj že prijatelji, ki prihajajo iz Vipavske doline in vsako leto ponudijo svojo močno roko, s pokrovitelji in predvsem z vami, našimi poslušalci. Hvala, ker ne obupate nad nami, ki tako radi posodimo glas dobrodelnim akcijam in različnim prošnjam. Zdi se nam, da je tudi to del našega poslanstva.

K vsaki iskreni želji, ki jo oznanimo naglas, pa sodi tudi kakšen dvom. Ponavadi pride po pošti, dandanašnji prileti po takem ali drugačnem spletnem kanalu. Pred leti, ko smo bili povezani z misijoni, smo poslušali očitke in vprašanja zakaj akcija ne pomaga domačim ljudem. Ko smo izbrali domač namen, je bilo slišati: zakaj pa tem in tam? Letos je do nas prišel dvom o koristnosti kravjega mleka v prehrani otrok in o sočasnosti romanja in pustne dobrodelne prireditve. Odgovarjamo: zaupamo dokazanim dognanjem s področja prehrane in smo prepričani, da je molitev v lurški baziliki predstavljala pravi temelj in pomoč veselju, ki je po Sloveniji rojevalo tako lep sad.

Kot rečeno: težko je izbirati, še težje izbrati. Presoji Slovenske Karitas in vodje projekta, ki bdi nad hrano, ki prihaja iz Evropske Unije gospe Jožice Ličen pa smo v celoti in povsem verjeli. Kaže, da smo imeli prav, vsota zbranega in tri tisoč pustnih šem v dvorani vpije, da ste izbiri dobrega dela zaupali tudi poslušalci. Hvala vam za to!

Trenutno je težko iskati in pridobiti radijske oglaševalce, lažje pa jih je povabiti k dobremu delu. Tudi letos so se z veseljem odzvali in prav je, da jim rečemo hvala. Zavedamo se, da mnogi trkajo na vrata podjetij in hvaležni smo, da so nam jih pred sobotnim plesom z dobrim namenom odprli in darovali. Naj končam z upanjem, da bo šlo naši deželi na bolje. Brez skrbi, danes odženemo šeme, preženemo Butalce in začnemo znova. Z upanjem, da čas čez leto dni ne bo ponujal toliko različnih potreb po pomoči. Čeprav … Ne! Z upanjem je treba končati. Z upanjem in vnovično zahvalo vsem darovalcem. Veseli in hvaležni smo, da vas imamo!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...