Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sindikat kmetov Slovenije (foto: ARO)
Sindikat kmetov Slovenije

Izzivov toliko, kolikor kmetij!

| 31.03.2014, 11:52

Sindikat kmetov Slovenije je včeraj izvolil novo vodstvo. Predsednik je postal Anton Medved, za podpredsednike pa so za naslednja štiri leta bili izvoljeni Roman Žveglič, Marjan Gorenc in Franc Kučan. Za osrednjo nalogo v novem mandatu so si postavili proaktivno delovanje v dobro slovenskega kmeta, veliko pozornost pa naj bi namenili tudi promociji te kmečke stanovske organizacije in razširitvi njenega članstva.

Anton Medved, novi predsednik Sindikata kmetov pravi:"Izzivov je toliko, kolikor je kmetij. In težav je tudi toliko. Vizijo delovanja vidimo v tej smeri, da ministrstvo in vladne organizacije opozarjamo na stvari, ki bi morale biti življenjske za našega kmeta. Kot vidimo se na podeželju vse manj mladih odloča za kmetovanje in je to en velik problem..."

Na občnem zboru so člani sindikata soglasno sprejeli več sklepov. Med drugim zahtevajo, da se v Programu razvoja podeželja do leta 2020, obdrži dikcijo aktivnega kmeta, ki mora biti hkrati pogoj za pridobitev plačilnih pravic za neposredna plačila v tem obdobju, njegov status pa vezan na ustvarjanje tržne proizvodnje. Prav tako pozivajo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, da se v prihodnjem obdobju proizvodno vezana plačilna ne izplačuje na površino, ampak se z njimi podpre govedorejo, ki jo je mogoče izvajati na vseh kmetijskih zemljiščih v Sloveniji in se tako zanje lahko potegujejo vsi aktivni kmetje, ki imajo namen trajnostno gospodariti na svojih površinah.

Sindikat kmetov Slovenije tudi zahteva, da država uredi svoje evidence in odmeri do sedaj neodmerjene državne in občinske ceste, ki potekajo po zasebnih gozdnih, kmetijskih in drugih zemljiščih, ter oškodovanim lastnikom izplača vrednost odmerjenih zemljišč, podprli pa so tudi prizadevanja za ponovno vzpostavitev tovarne sladkorja Ormož.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.