Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Obama in papež Frančišek (foto: Rome Reports)
Obama in papež Frančišek

VIDEO: V Vatikanu sta se srečala papež Frančišek in predsednik ZDA Barack Obama

Svet | 27.03.2014, 12:39

Papež Frančišek je v Vatikanu v avdienco sprejel predsednika ZDA Baracka Obamo. Šlo je za prvo srečanje Frančiška in Obame, ki ga je julija 2009 sprejel tudi papež Benedikt XVI.

"Dobrodošli ", " Welcome", je papež preprosto pozdravil svojega gosta. Obama je Frančišku odgovoril: "Hvala. To je čudovito, da sva se spoznala." Uvodnim besedam je sledil zasebni petdeset minuti pogovor. Kot so še pred srečanjem spočili iz Tiskovnega urada Svetega sedeža so med temami bile aktualne razmere v Ukrajini, Siriji in v Južnem Sudanu.

Frančišek se je z Obamo najprej slabo uro zadržal v zasebnem pogovoru. Obiska v Vatikanu se je udeležil tudi ameriški državni sekretar John Kerry. Obama se je po srečanju s papežem pogovarjal tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in s tajnikom za odnose z državami msgr. Dominiquom Mambertijem.

Kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža so si sogovorniki izmenjali svoje poglede na nekatere teme, ki zadevajo mednarodna aktualna vprašanja. Izrazili so želje, da bi bila na ozemljih sporov spoštovana humanitarna pravica in mednarodno pravo ter da bi sprte strani našle rešitve preko pogajanj.

Beseda je tekla tudi o vprašanjih, ki imajo za Cerkev še poseben pomen, kot so uveljavljanje pravic do verske svobode, do življenja in do ugovora vesti. Dotaknili so se tudi teme migracijske reforme. Nazadnje pa so poudarili še skupno prizadevanje, da bi bila s sveta izkoreninjena trgovina z ljudmi.

Zasebnemu pogovoru je sledila izmenjava daril in predstavitev članov ameriške delegacije papežu Frančišku.

Predsednik ZDA Barack Obama je prišel v Vatikan okrog 10.15, spremljal pa ga je tudi podpredsednik ZDA John Kerry. Na dvorišču je gosta sprejel prefekt Papeške hiše Georg Gänswein.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...