Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Grčija (foto: ARO)
Grčija

12. počitnice Radia Ognjišče

Radijske počitnice | 24.02.2014, 05:00

Od 21. do 30 junija se bomo letos odpravili v antično in krščansko Grčijo, po poteh apostolov sv. Pavla in sv. Andreja.

„Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega“ (1 Kor 13, 4-5). Tako je napisal apostol Pavel v svojem prvem pismu Korinčanom, mestu, ki je poznano po Korintskem prekopu, eni izmed mnogih znamenitosti gostoljubne in prijazne Grčije, ki kljub tolikokrat težkemu življenju njenim prebivalcem rišeta nasmeh na obrazu sonce in morje.

Grčija, zibelka zahodne kulture, vabi v svoje gostoljubno naročje. Temu vabilu se ni moč upreti, zato jo spoznajmo ob nekaterih svetovno znanih antičnih in krščanskih spomenikih ter ob turkiznem morju hotelskega naselja na drugem največjem grškem otoku Evboja, ki ga s celino povezuje most. Na počitniški poti bomo stopali po stopinjah apostola Pavla, ki je govoril tudi v Atenah, in apostola Andreja, ki je umrl mučeniške smrti v mestu Patras.

Program potovanja

21.6.2014: Ljubljana – TRST 110 km 

Ob 02:00 zbor vseh avtobusov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani (iz drugih krajev v Sloveniji ustrezno prej). Vožnja po avtocesti do tržaškega pristanišča, kjer se bomo vkrcali na grško hitro ladjo Cruise Olympia. Ta se lahko pohvali z dolžino 225m in sprejme na krov do 2850 potnikov in 936 avtomobilov. Ladja je opremljena z dvema restavracijama (samopostrežno in strežno), saloni, bari, zunanjim bazenom in casinojem… Kot taka je mesto v malem na katerem lahko pristane tudi helikopter. Proti grškemu pristanišču Igumenitsa boste predvidoma izpluli ob 05:30. Plovbe bo za več kot 24 ur, ravno dovolj za počitek, spoznavanje ladje, druženje, sveto mašo in zabavo. Po programu bomo nastanjeni v štiri-posteljnih notranjih kabinah. Obroki na ladji po programu niso predvideni (na voljo so že omenjene restavracije), dobrodošla bo tudi domača malica.

Cruise Olimpia
Cruise Olimpia © ARO

22.6.2014: IGUMENITSA – METEORA – ERETRIA 500 km večerja

Ladja se dotakne grških obal v kraju Igumenitsa v jutranjih urah. Po izkrcanju se bo vsak napotil do svojega avtobusa in sledila bo vožnja do enega izmed svetovnih čudes pod Unescovo zaščito: Meteore - “samostani v vrtoglavi višini”. Mogočni skalni sklopi nenavadnih oblik se strmo vzdigujejo tudi do 400 m visoko, kjer so na vrhovih pečin puščavniki že v 14. stoletju gradili nedostopne samostane. Tako so bili povsem ločeni od sveta in so se lahko posvetili molitvi in razmišljanju o smislu življenja in Božji vsemogočnosti. Za samostanskimi zidovi so nastajale neprecenljive umetnine v pozno bizantinskem slogu: stenske slikarije, umetniške ikone, bogato okrašeni rokopisi in mojstrski rezbarski izdelki. Kdor bo želel, bo lahko vstopil (vstopnina se plača) v enega izmed samostanov, sicer pa bo čudenje vzbujalo že samo opazovanje zunanjščine. Po ogledu in krajšem odmoru bomo nadaljevali vožnjo do našega počitniškega cilja – do kraja Eretrija na otoku Evboja. Počitnice bomo začeli z večerjo.

Samostani Meteore
Samostani Meteore © ARO

22.6. - 28.6.2014 : hotelska kompleksa HOLIDAYS IN ELVIA 3* in ERETRIA VILLAGE 4*

Evboja je drugi največji grški otok; dolg približno 150 km. Iz zraka ima zanimivo obliko morskega konjička. Geografsko se nahaja ob vzhodni obali celinske Grčije. Na najožjem delu povezujeta otok s celino dva mostova. Bivali bomo v izbranem hotelu s tremi ali štirimi zvezdicami s storitvami polpenziona ( zajtrk, večerja). Več informacij in slike si lahko ogledate na www.eretriavillage.gr

Hotelski kompleks je sestavljen iz dveh hotelov, ki sta med seboj oddaljena 200m. Oba hotela imata recepcijo v centralni zgradbi hotela Holidays in Evia 3*. Posebnost kompleksa sta privatna plaža dolga 300m ki se razteza na 1,4 ha površine in park, ki pokriva 1,3 ha in nudi idealen prostor za sprehode med oljkami, pinjami in drugim sredozemskim rastlinjem. Od malega mesteca Eretria je kompleks oddaljen 6km. Do mesteca in nazaj pelje lokalni mestni avtobus, ki ima postajo tik pred hotelom.

Hotelski kompleks
Hotelski kompleks © ARO

HOTEL HOLIDAY IN EVIA BEACH HOTEL 3*

Hotel ima kategorizacijo 3* in se lahko pohvali z urejeno zeleno okolico in ponuja idealno kombinacijo med počitkom in mnogimi rekreativnimi in športnimi aktivnostmi, ki so v ponudbi kompleksa. Hotel se deli na centralno zgradbo z recepcijo in 11 samostojnimi depandansami. Ima tudi športne objekte, zunanji bazen z morsko vodo, restavracije, bare, diskoteko na odprtem... Sobe so udobne z balkonom ali teraso, opremljene s centralnim klimatizacijskim sistemom (v poletnih mesecih klima deluje 16 ur dnevno), telefonom, malim hladilnikom. Vsaka soba ima svojo kopalnico opremljeno z polovično kadjo ali tušem.

Nastanitev
Nastanitev © ARO

HOTEL ERETREIA VILLAGE 4*

Hotel nosi kategorizacijo 4* in se lahko pohvali z arhitekturo ki spominja na otoško vasico obdano z zelenjem. Sestavljen je iz centralne stavbe in več bivalnih stavb. V centralni stavbi se nahajajo restavracija, bari, konferenčna dvorana. Pred njo je čudovit sladkovodni bazen. V krakih so hotelske počitniške sobe. Te so opremljene s centralnim klimatizacijskim sistemom (v poletnih mesecih klima deluje 18 ur dnevno), televizijo, telefonom, malim hladilnikom, sušilcem za lase, vsaka soba ima svojo kopalnico opremljeno s kadjo ali tušem. Sobe imajo lahko večji balkon ali teraso s pogledom na vrtove oz bazen.

Hotelski kompleks Vilage 4
Hotelski kompleks Vilage 4 © ARO

V času bivanja boste obiskali mesto:

ATENE

Po zajtrku bomo zapustili hotel in se odpeljali do 90 km oddaljenih Aten. Predvidevamo, da bo sveta maša v atenski stolnici. Po maši bo krožni avtobusni ogled večmilijonske prestolnice Grčije in vožnja do Panathinaiko stadiona, kjer so se leta 1896 odvijale prve olimpijske igre moderne dobe. Sledijo še palača ministrskega predsednika in bivša kraljeva palača s častno stražo Evzoni, vrtovi Zappion, Zeusov tempelj, Hadrijanov slavolok, parlament z grobom neznanega junaka, Schliemanova hiša, Akademija, Univerza, Narodna knjižnica, Sintagma. Povratek v hotel.

Atene
Atene © ARO

Za znanja željne bo organizirano poleg avtobusnega ogleda (proti doplačilu) tudi natančnejši ogled mesta z največjo znamenitostjo akropolo ali »zgornjim mestom«, kot bi to imenovali stari Grki. Ta leži na apnenčasti planoti in je ena najbolj razpoznavnih mestnih vedut in neprestano spominja na bogato preteklost mesta in grške zgodovine. Sprehod mimo Propilej, Templja atene Nike, Partenona. Ogled Aten zaključimo na sloviti Plaki, kjer bo še nekaj časa za pokušnjo kakšne grške specialitete, kavo ali podobno. Povratek v hotel.

Za doplačilo pa bo možnost obiska tudi svetovno znane znamenitosti:

ANTIČNO PREROČIŠČE DELFI IN HALKIDA (300 km)

Po zajtrku vožnja v Delfe, najbolj znano grško preročišče. To je bil za Grke antike kraj velikega pomena. Mestece ob vznožju Parnasa je v času klasične Grčije veljalo za središče - popek sveta. Tam je bil tudi tempelj, kamor so prihajali romarji iz celotne Grčije. Sprehodili se boste po platojih arheoloških najdišč, imenovanih ”Sveta cesta” vse do Apolonovega templja, kjer je med stebri sedela skrivnostna Pitija in obiskovalcem v zamaknjenosti in transu prerokovala usodo. V Apolonovo čast so v Delfih vsaka štiri leta prirejali Pitijske igre. To so bile druge najpomembnejše igre v Grčiji. Od samega začetka so vključevale glasbeno tekmovanje v himnah, posvečenih bogu. Kasneje so po zgledu olimpijskih iger dodali atletske tekme in konjske dirke. Tako si je še danes mogoče ogledati ostanke gledališča in stadiona. V kolikor bo čas dopuščal se bomo na poti proti hotelu ustavili v glavnem mestu otoka Evboja – Halkidi. Mesto z zelo bogato zgodovino se lahko pohvali z cerkvijo Agija Paraskevi v kateri najdemo veliko zahodne arhitekture saj so jo imeli Benečani za eno glavnih cerkva v Grčiji. Pa še sprehod ob obali do znane francoske hiše ali »kokkinio spiti« - rdeča hiša. Povratek v hotel.

Delfi
Delfi © ARO

TERMOPILE IN LAMIA (380 km)

Po zajtrku se boste zapeljali do morske ožine Termopile, kjer si boste pogledali velik spominski relief s prikazom bitke 300 špartanskih vojakov pod vodstvom kralja Leonida proti perzijskemu kralju Kserksu. Vsi Špartanci so junaško branili ožino, dokler se ni zgodilo Efialtovo izdajstvo, ki je pripeljalo Špartancem sovražnika za hrbet in vsa Leonidova vojska je padla kakor en mož. Sledila bo vožnja čez rodovitno pokrajino Tesalijo do mesta Lamia, od koder je bil doma Ahil in njegovi slavni ahajski bojevniki izpred Troje. To mesto sta obiskala tudi apostola Pavel in Luka na poti iz Korinta do Makedonije. Ogled mesta prepletenega z malimi in simpatičnimi ulicami nad katerimi bedi antična graščina. Lamia si je prislužila tudi kulinarični sloves z domačimi sladicami (naj vas ne preseneti mešanje sladkega s poprom ali feferoni) in odlično jagnjetino. Popoldne vožnja nazaj do hotela, kamor prispemo v poznih popoldanskih urah.

Lamia
Lamia © ARO

28.6.2014: ERETRIJA - Epidavros - Lutraki 300 km zajtrk, večerja

Po zajtrku bomo zapustili hotel in se zapeljali do Epidavrosa, v antičnem času najbolj slavnega svetišča boga zdravilstva Asklepija, ki je dobrih osemsto let privlačilo romarje od blizu in daleč. Številna čudežna ozdravljenja in najrazličnejša verske in kulturne prireditve so v antiki iz Epidavra naredile izredno priljubljeno središče. Danes številne obiskovalce privablja svetovno znano gledališče, katerega akustika in izjemna ohranjenost sta prav posebno doživetje. Vožnja do mesta Lutraki katerega že prevod imena namigne po čem slovi saj beseda „loutro“ pomeni kopališče oz. terme. Tukaj bomo nastanjeni v več hotelih, čakala pa nas bo večerja in prenočevanje.

Amfiteater Epidavros
Amfiteater Epidavros © ARO

29.6.2014: Lutraki -KORINT - PATRAS 140 km zajtrk

Zajtrk v hotelu in vožnja do Korintskega prekopa. Ogled slavnega prekopa, ki povezuje Saronski in Korintski zaliv. Korint je bil zaradi dostopa do Egejskega morja v starem veku najpomembnejše grško trgovsko mesto. Že zgodaj so razmišljali kako bi tu prečkali ozek pas kopnega in se tako izognili jadranju okrog viharnega južnega rta Peloponeza. Delno so ladje vlekli po 6 km dolgi tlakovani trasi. Z gradnjo prekopa na najožjem delu so začeli že v antiki, toda dokončali so ga šele leta 1893. Triindvajset metrov široka vodna pot je globoka 8 m, na straneh pa se dvigajo 52 m visoke stene. Sledi vožnja proti Patrasu, ki je pomembno grško pristanišče in znano po grobu apostola sv. Andreja, ki ga bomo obiskali. Po ogledih se odpeljemo do pristanišča, kjer se bomo vkrcali na ladjo. Ta bo izplula proti italijanski Anconi predvidoma ob 18.00. Po programu bomo nastanjeni v štiri-posteljnih notranjih kabinah. In tudi v času te plovbe po programu ni vključenih obrokov.

Korintski prekop
Korintski prekop © ARO

30.6.2014 – ANCONA – LJUBLJANA 590 km

Prihod ladje v Ancono bo predvidoma ob 17.00 in čaka nas vožnja proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v nočnih urah, morda se bo že pisal 1. julij.

CENA NA OSEBO V HOTELU HOLIDAYS IN EVIA 3*:

  • 619 €/osebo pri najmanj 42 prijavljenih potnikih na avtobus
  • CENA ZA OTROKA DO 12 LETA STAROSTI NA TRETJEM ALI ČETRTEM LEŽIŠČU: 399 €
  • POPUST ZA ODRASLO OSEBO (NAD 12LET) NA TRETJEM LEŽIŠČU : 50€

CENA NA OSEBO V ERETRIA VILLAGE 4*:

  • 669 €/osebo pri najmanj 42 prijavljenih potnikih na avtobus
  • CENA ZA OTROKA DO 12 LETA STAROSTI NA TRETJEM ALI CETRTEM LEŽIŠČU: 419€
  • POPUST ZA ODRASLO OSEBO (NAD 12LET) NA TRETJEM LEŽIŠČU : 60€

Za prijave pokličite našo brezplačno telefonsko številko
080 19 60
ali običajno številko
01 2006 111

Kompas Holidays
Kompas Holidays © ARO

CENA VKLJUČUJE:

  • avtobusni prevoz iz različnih krajev v Sloveniji (glej spodaj)
  • 6 x polpenzion v izbranem hotelu v dvoposteljnih sobah
  • 1 x polpenzion v hotelu 3* v Lutrakiju ali okolici
  • Prevoz s hitro ladjo Trst – Igumenitsa in Patras – Ancona z nastanitvijo v štiri-posteljnih notranjih kabinah
  • Uporabo ležalnika na plaži ali bazenu
  • Uporabo senčnika(na sobo) na plaži ali bazenu
  • Izlet v Atene
  • dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
  • DDV
  • vodenje in organizacijo potovanja

DOPLAČILA:

OB PRIJAVI:

  •  administrativni stroški prijave 15 €,
  • enoposteljna soba v hotelu in na poti: Holiday in Evia 3* (205€), E. village 4* (215€),
  • dvoposteljna kabina ob odhodu in vrnitvi: 68€ na osebo
  • triposteljna kabina ob odhodu in vrnitvi: 39€ na osebo
  • zavarovanje rizika odpovedi v višini 5% osnovne cene,
  • vse ostale storitve, ki niso navedene v postavki „cena vključuje“.

VODNIKU

na poti:

  • dnevni izlet v Delfe : 32 €/osebo (prevoz, vstop in vodenje)
  • dnevni izlet v Termopilo in Lamio: 30€ (prevoz in vodenje)
  • ogled atenske Akropole in Plake : 23€ (vstopnina + vodenje) (starejši od 65 in mlajši od 18 let 17€)

Prijava je potrjena ob potrditvi in plačilu administrativnih stroškov v višini 15 € in prvega obroka v višini 150 €. Preostali znesek se lahko razdeli na 4 obroke od katerih mora biti zadnji poravnan vsaj 10 dni pred odhodom.

ODHODI AVTOBUSOV iz:

  • OSREDNJA SLOVENIJA/ Ljubljana, Domžale, Vrhnika
  • ŠTAJERSKE /Maribor, Celje
  • GORENJSKA /Kranj, Škofja Loka
  • PRIMORSKA /Nova Gorica, Ajdovščina
  • NOTRANJSKA/ Postojna, Logatec
  • DOLENJSKA /Novo mesto, Brežic

Odhodi iz posameznih krajev bodo izpeljani ob prijavi najmanj 20 potnikov, sicer pa je glavno odhodno mesto LJUBLJANA.

Odpoved potovanja – stroški odpovedi:

  • do 45 dni pred potovanjem administrativnI stroškI odpovedi (ASO)15 € in 100 € za obvezne hotelske stroške odpovedi
  • od 45 do 31 dni pred odhodom ASO 15 € in 3*/125€ - 4*/135€ hotelske stroške odpovedi!
  • od 30 do 10 dni pred odhodom ASO 15 € in 3*/310€ – 4*/335€ hotelske stroške odpovedi!
  • od 10 do 1 dan pred odhodom ASO 15 € in 3*/465€- 4*/500€ stroškov odpovedi potovanja!
  • odpoved na dan odhoda ali neudeležbe brez odpovedi 100% cene aranžmaja
  • in ASO 15 €!

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA ZA TURISTIČNE ARANŽMAJE, so delni sestavni del programa, kar ni drugače navedeno v tej ponudbi in pogodbi/voucherja. Kot posebna tiskana priloga k programu so vam na voljo v vseh poslovalnicah KOMPASA in v poslovalnicah pooblaščenih agencijah ter na naši spletni strani.

Končno obvestilo o podrobnostih počitnic in točnemu odhodu boste prejeli najkasneje 7-5 dni pred odhodom. V obvestilu o odhodu bo navedena tudi številka sedeža in avtobusa, kamor boste dodeljeni. Prav tako bodo naveden vse potrebne dodatne informacije o poteku potovanja. Če obvestila v tem roku ne prejmete, se obvezno oglasite na vašem prijavnem mestu, osebno ali po telefonu, sicer bomo domnevali, da ste obvestilo prejeli. Nepopolni ali nepravilni naslovi potnikov na prijavnici/voucherju, zaradi katerih obvestila ne pridejo pravočasno do naslovnika, se ne obravnavajo kot višja sila; stroške, ki bi zaradi tega nastali, nosijo potniki.

Skladno z 900. členom Obligacijskega zakonika si pridržujemo pravico do spremembe cene (če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov) in skladno z 902. Členom istega zakonika pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebno za izvedbo programa.

Dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini je pripravljeno v sodelovanju z zavarovalnico VZAJEMNA.

Radijske počitnice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...