Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Polovica slovenskih šolarjev začela zimske počitnice

Slovenija | 17.02.2014, 11:52

Za polovico slovenskih šolarjev - 81.927 učencev in 38.641 dijakov - so se začele enotedenske zimske počitnice. Letos so znova v dveh delih. Najprej so na vrsti šolarji z zahoda države, prihodnji teden bodo prosti šolarji z vzhoda Slovenije. Zanje različne organizacije pripravljajo številne dejavnosti.

Že danes so se na težko pričakovane zimske počitnice odpravili učenci in dijaki iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter iz dela jugovzhodne Slovenije. Mladi se lahko med drugim udeležijo športnih in ostalih dejavnosti, ki so marsikje brezplačne. Ljubljanski šolarji se tako lahko vključijo v počitniški program, ki ga pripravljajo na Ljubljanskem gradu, v Botaničnem vrtu in Pionirskem domu, obiščejo lahko tudi ljubljanski živalski vrt. Številne ustanove so organizirale tudi počitniško varstvo otrok, a je to plačljivo. Priložnost za dejavne zimske počitnice imajo tudi otroci in mladina na Notranjskem, kjer so bili dva tedna ujeti v ledenem oklepu. Za pestro dogajanje skrbi Zveza društev mladinski center Postojna, ki vsak dan počitnic pripravlja različne dejavnosti. Na eni od teh izdelujejo megazahvalo za gasilce, ki so nesebično pomagali pri odpravljanju posledic ledene ujme.

Od 24. do 28. februarja bodo na zimskih počitnicah učenci in dijaki z jugovzhoda Slovenije, Koroške, Podravja, Pomurja, savinjske in spodnjeposavske regije.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.