Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Tina Maze (foto: www.tinamaze.com)
Tina Maze

Zdravljica in tri zgodovinske slovenske kolajne v olimpijskem parku

| 12.02.2014, 21:13

V olimpijskem parku v Sočiju je na prvi od osmih podelitev medalj danes najprej med vsemi na zmagovalne stopničke stopila Teja Gregorin, ki je osvojila bron v zasledovalni tekmi v biatlonu. Takoj v naslednji podelitvi je na tretjo stopničko stopila še Vesna Fabjan, bronasta v tekaškem sprintu, v čast zlate Tine Maze pa so zaigrali himno Republike Slovenije.

Mazejeva, prva med vsemi zimskimi športniki pri nas, ki je osvojila zlato medaljo, je tudi v Sočiju pisala zgodovino. S Švicarko Dominique Gisin sta sploh prvi smučarki doslej, ki sta si delili olimpijsko zlato na zimskih OI. To je povzročilo tudi nekaj težav organizatorjem, ki jih je opisala Mazejeva, sama pa je najprej izpostavila pomen zlate medalje, ki jo je osvojila v smuku. "Biti olimpijska prvakinja je drugače, kot je bilo zame kdajkoli na zmagovalnih stopničkah na katerakoli drugi tekmi. OI so na vsaka štiri leta, v tej sezoni sem se osredotočila le na Soči. Uresničiti zastavljeno, to je nepozabno. Ko so me poklicali gor na zmagovalne stopničke, se nisem mogla zadržati. Morala bi počakati Dominique Gisin, pa sem stopila prva gor. Prav težko mi je bilo in sem se ji potem tisočkrat opravičila. Navodila so bila drugačna, pa sem spet naredila vse po svoje. Saj mi ne bodo odvzeli odličja. Še to je zanimivo, da sem sama dobila odličje, ki je bilo že vgravirano s podatki, Gisinova pa ne in bodo to storili pozneje."

Bronasta Teja Gregorin
Bronasta Teja Gregorin © Facebook: www.olympic.si
Tudi dve zastavi sta viseli na osrednjem drogu, slovenska in švicarska. "Vse je bilo danes edinstveno na podelitvi. Dva ista časa na tekmi, slovenska zastava je bila na zmagovalnem drogu nad švicarsko, tudi naša himna je bila pred švicarsko. Mislim, da bi morali narediti fotofiniš v smučanju. Toda danes je bilo vse na moji strani, vse pa je bilo tudi edinstveno. Bi pa še kdaj na teh igrah prišla sem dol, na podelitev. Sicer je malo daleč z avtom. Moram se dogovoriti z Gisinovo, ki je pilotka, če ima kje letalo, da bi prej prišli iz gorskega dela sem ob morje v Soči," se je pošalila Mazejeva in se obenem spomnila še svojih reprezentančnih kolegic. "Super je bilo videti iskrice v Tejini in Vesninih očeh, ko smo stale v zaodrju pred podelitvami."

"Tri Slovenke na današnji podelitvi, to je res izjemno, vendar pa še nismo rekle zadnje besede. Med igranjem beloruske himne sem podoživljala svoj nastop. Noge so se mi tresle, ko sem stopila na zmagovalni oder. Če bi bilo tako na tekmi, ne bi zadela nobene tarče. Mnoge kolegice so mi čestitale, ker sem bila edina, ki ima tako veliko vrhunskih izidov med četrtim in desetim mestom, pa tako malo zmagovalnih stopničk. Dobila sem toliko čestitk, da še sama nisem mogla verjeti. Poleg tega sem bila na odru ob Belorusinji Darji Domračevi in Norvežanki Tori Berger, najboljšima biatlonkama tega trenutka. V noči pred podelitvijo nisem mogla zaspati, kot je bilo tudi leta 2009 na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, zato sem bila na to pravzaprav pripravljena. Spala sem eno uro prek dneva," je pojasnila Gregorinova.

Bronasta Vesna Fabjan
Bronasta Vesna Fabjan © Facebook: www.olympic.si
Spala pa ni niti Vesna Fabjan: "Na zmagovalnem odru nisem razmišljala, da sta me le dve stotinki ločili od srebra. Vesela sem bila izjemnega dosežka. Že kot majhna deklica sem si želela priti na Olimp, na zmagovalne stopničke OI. Danes so se mi uresničile otroške sanje in je bil ves trud poplačan. Spanja v noči po tekmi je bilo malo. Preveč sem bila izmučena, preveč je bilo adrenalina. Kaj sem prebrala in pogledala, kakšen cirkus se doma dogaja, predvsem v moji domači vasi, kjer so največji in najbolj zvesti navijači. Šele ob petih, šestih zjutraj sem zadremala."

Mazejevi je odličje izročila princesa Nora Liechtensteinska, Gregorinovi Willi Julijan Kaltschmitt, Fabjanovi Rebecca Scott, vsi člani Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Prvo slovensko kolajno v Sočiju pa je že v nedeljo osvojil smučarski skakalec Peter Prevc, ki je bil srebrn na srednji napravi. Prevc sicer svojo odličje že ima v lasti, na slavnostni podelitvi v središču olimpijskega parka ga je dobil v ponedeljek.

Foto: https://www.facebook.com/SloveniaOlympicTeam

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.