Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Škof Glavan o tem, kdaj naj bi dobili nova nadškofa: To je vprašanje za milijon dolarjev

Cerkev na Slovenskem | 12.02.2014, 10:34

"Mislim, da se bo v štirinajstih dneh pokazalo, ali smemo upati na posvečenje novega nadškofa do velike noči," je za oddajo Utrip Cerkve na Slovenskem o tem, kdaj naj bi dobili nova nadškofa, dejal predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan.

Spomnimo, da je Katoliška Cerkev v Sloveniji že pol leta brez obeh nadškofov, informacij o tem, kdaj bi ju dobila, pa praktično ni. Poznavalci dogajanja znotraj Cerkve pravijo, da takšno čakanje ni nič nenavadnega, posebej ne v položaju, v kakšnem se je Cerkev znašla po finančni zgodbi v mariborski nadškofiji. Generalni tajnik Slovenske škofovske konference p. Tadej Strehovec zatrjuje, da delovanje Cerkve zaradi tega, ker še vedno nista bila imenovana nova nadškofa, ni okrnjeno, še zlasti ne v tistih škofijah, ki jih odstop nadškofov neposredno ni prizadel. "V nadškofijah Ljubljana in Maribor pa je to čas pričakovanja novih nadškofov," dodaja.

Na aktualno vprašanje, kdaj bomo dobili nova nadškofa v Ljubljani in Mariboru, pa je apostolski administrator za ljubljansko nadškofijo, novomeški škof Andrej Glavan dejal, da je to vprašanje 'za milijon dolarjev'. „Ni nobenih namigov, ostajajo samo želje in upanje, da bi morda vsaj v Ljubljani dobili nadškofa že pred veliko nočjo. Bili so razni poskusi vmešavanja v izbor, ki je dobro kazal, potem se je začelo komplicirati. Že takrat sem dejal, da bo vsako vmešavanje samo odložilo dokončne odločitve ... Mislim, da se bo v štirinajstih dneh pokazalo, ali smemo upati na posvečenje novega nadškofa do velike noči. Če ne bo v tem mesecu imenovanja, potem bo težko izpeljati posvečenje in vse priprave pred veliko nočjo.“

Še težja bo po škofovem mnenju odločitev za mariborskega nadškofa. Vse je povabil k nadaljnji molitvi, da bi Cerkev zaživela z novo močjo, novim moralnim ugledom in evangeljsko preprostostjo in doslednostjo.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.