Rok MihevcRok Mihevc

Msgr. Trstenjak: Delitev uničuje, povezovanje prinaša blagoslov

Slovenija | 06.01.2014, 11:48

Slovesno sveto mašo na praznik Gospodovega razglašenja smo na Radiu Ognjišče prenašali iz radijske kapele svetega Patra Pija in blažene Matere Terezije. Glavni in odgovorni urednik radia msgr. Franci Trstenjak je v nagovoru dejal, da smo pred Bogom vsi enaki, zato se moramo varovati vsakršnih delitev in razlikovanj. "Kako uničujoče in škodljive so delitve, preveč dobro poznamo iz naše narodne zgodovine. Delitev uničuje, povezovanje prinaša blagoslov," je dejal.

Uvodoma se je msgr. Trstenjak ustavil pri zvezdi, ki je modre pripeljala do Novorojenega. "Ker so zvezdi sledili, so se lahko srečali z Bogom. To pa je tudi za nas spodbuda in naročilo, da moramo slediti evangeliju, ki je za nas zvezda, ki vodi do Kristusa, če se želimo in hočemo srečati z njim, ob tem pa se obogatiti z notranjim veseljem, ki ga potrebujeta naša duša in srce."

Po njegovih besedah nam daje vsakoletno branje in poslušanje evangeljskega poročila o prihodu modrih z Vzhoda priložnost, da se zaustavimo ob modrih in njihovih dejanjih, ki nam prinašajo konkretno spodbudo za naše krščansko življenje. "Ko se je modrim Bog razodel znotraj njihove izkušnje – raziskovanje neba in iskanje večnih resnic, so prepoznali nenavadno razodetje in so se takoj odpravili na pot. Niso si postavljali vprašanj o nevarnostih in nevšečnostih, ki bi jih lahko doletele na poti iskanja, ampak so ostali pri svoji takojšnji odločenosti, saj so videli, da je vzšla zvezda novorojenega judovskega kralja in so se mu šli poklonit. S tem vzgledom nas spodbujajo, naj ne omahujemo, ko v sebi prepoznamo Božje namige in navdihe, naj se ne bojimo odgovoriti na znamenja - zvezde, ki jih prepoznamo v svojem življenjskem okolju. Ko Bog kliče, kliče za naše dobro."

Msgr. Trstenjak je v pridigi še dejal, da nas morajo modri navdušiti tudi s svojim zgledom pobožnosti in čaščenja Kralja vesoljstva in človeštva. "Modri so dobro vedeli, kaj pomeni častiti, saj se je ta običaj rodil na dvorih vzhoda. S čaščenjem se nekomu priznava absolutno gospostvo. Vedeli so, da so prišli pred Njega, ki si edini zasluži to čast in priznanje. Zato so padli predenj in ga počastili. In s čaščenjem je povezano tudi darovanje. Z darovi razodenejo tri vidike Kristusove skrivnosti: zlato kaže na Jezusovo kraljevanje, kadilo na božje veličastvo, mira pa na skrivnost njegovega trpljenja."

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...