Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Vaberški fantje iz Šmartnega na Pohorju (foto: Vesna Sever Borovnik)
Vaberški fantje iz Šmartnega na Pohorju

Sveti trije kralji podajo se na pot

Slovenija | 06.01.2014, 21:00

Trikraljevski koledniki so se podali na pot; hodili so od hiše do hiše in pred vsako zapeli koledniško pesem. Zagotovo so jih povsod lepo sprejeli in bili veseli njihovega blagoslova. Trikraljevskim kolednikom smo namenili prostor v prvi oddaji novega leta iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Trikraljevsko koledovanje ima v evropskem izročilu dve obliki: ena je igrani prizor poklonitve Modrih, druga pa pevski nastop v tri kralje oblečenih kolednikov, z zvezdo ali brez nje. V obeh oblikah je bilo na Slovenskem živo in se ohranilo vse do druge svetovne vojne, ponekod pa še nekaj let po njej. Najmočneje na Štajerskem, Dolenjskem, Koroškem in tudi na Gorenjskem.

Ponekod je bilo za trikraljevsko koledovanje uporabljeno isto besedilo kakor za novoletno, morda z majhno spremembo, toliko da je omenjen praznik. Trikraljevska kolednica ima svoj uvod, jedro s svetopisemsko vsebino ter sklepno prošnjo za dar in končni pozdrav. Ponekod nosijo koledniki s seboj vrtečo in svetlečo se zvezdo. Včasih na podboj vhodnih vrat v hišo ali hlev zapišejo še začetnice svojih imen, vmes pa še letnico. Kot vsi koledniki tudi trikraljevski izražajo dobre želje. Zato jih domači pogostijo in obdarujejo.

V oddaji smo predvajali odlomke s trikraljevskega koledovanja z Rake in Ardrega na Dolenjskem. Trikraljevska voščila pa so zapeli še pevci s Koroške, Vaberški fantje iz Šmartnega na Pohorju,

pevci iz Vitanja, Koledniki iz Bušeče vasi, pevci Kopači iz Podlehnika, pevci iz Lancove vasi, Prešmentani faloti iz Stoperc in pevci Trikraljevski zvezdari iz okolice Kumrovca.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...