Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Za navezovanje pristnih stikov je treba skupaj praznovati

Slovenija | 02.01.2014, 18:10

Dan po smo v Dijaški oddaji gostili srednješolce, dijake tretjega letnika, Krištofa, Špelo, Nežo, Jernejo in Jero. Obiskali so nas s še svežimi spomini na skupno praznovanje najdaljše noči v letu. Sošolka jih je povabila, da bi jo preživeli skupaj. In so jo. Kako so se imeli, slišite v Dijaški oddaji. Vabljeni k poslušanju. Na tej strani pa le nekaj njihovih utrinkov s pogovora.

Želimo si miru

„V novem letu si želim več trenutkov, ki bodo samo moji in zame,“ je dejalo eno od deklet in dodalo, „tistih, ko imamo obveznosti urejene in si lahko privoščimo še kaj za dušo. Želimo si dobrih ocen, dobrih odnosov, predvsem s profesorji,“ je dodal Krištof, dekleta so ga dopolnila, “pa seveda dobrih odnosov s starši. Tudi mir je vedno med željami na prvem mestu.“

Praznujemo radi in redno

„V najdaljši noči starega leta nismo spali. Bili smo zaključena družba sošolcev in prijateljev od drugod. Veliko smo plesali in malo spali. Zdaj pa smo utrujeni in še nekoliko „šepamo“ z energijo. Privoščili smo si tudi kaj dobrega za pod zob. Bil je zelo spontan večer. Zelo smo se razveselili povabila sošolke, da bi praznovali skupaj. Pomagali smo ji pri pripravah in pozneje pri pospravljanju, kolikor smo ji lahko. Splačalo se je praznovati skupaj!," so vsi v en glas dodali ob sklepu pogovora.

V radijski oddaji z mladimi smo se z vsake začetne teme hitro vrnili znova k pogovoru o šoli. Šola zavzema glavnino njihovega udejstvovanja in tudi razmišljanja. Učenja je veliko, a je veliko tudi drugih zanimanj in talentov, ki jih mladi želijo razvijati. So pa kljub širši izobrazbi v zadregi, kako nadaljevati svojo pot v poklicu in sploh v življenju. Težko je izbrati poklic, ker ni gotovosti, v katerem je prihodnost. „Upam, da na tem svetu obstaja nekdo, ki nam bo povedal, v čem smo dobri,“ je dejalo dekle. Velika odgovornost, veliko dela in stresa. Tudi to je del odraščanja. Mladost ni samo veselo druženje in zabave. Naši sogovorniki se tega zavedajo in jim želimo, njim in njihovim vrstnikom, da bi imeli zaupanje in pogum spreminjati svet v stvareh, ki niso dobre.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...