Rok MihevcRok Mihevc

Silvestrski molitveni večer uspel; brat Kožuh o veselju, ki ga prinaša Gospod

Slovenija | 02.01.2014, 12:38

Mnogi so novo leto pričakali pri polnočnih svetih mašah in v molitvi. Duhovno obogateno silvestrovanje smo že drugo leto zapored pripravili tudi na valovih Radia Ognjišče. Cerkev zavoda svetega Stanislava v Ljubljani je bila ob tej priložnosti polna. Molitveni del srečanja sta vodila msgr. Franci Trstenjak in Tadej Sadar, opolnoči je sveto mašo daroval vikar kapucinskega reda, brat Štefan Kožuh.

"Z molitvenim silvestrovanjem se je potrdilo, da je to prava silvestrska ponudba z naše strani. In v času molitve sem večkrat pomislil na Jezusovo besedo: Vi ste sol … Večina Slovenk in Slovencev je praznovala na prostem, v najrazličnejših družbah ali zasebno pred televizijskimi ekrani. Majhen delež pa nas je bil zbran v molitvi: ali v določenih cerkvah in kapelah ali pa ob sprejemnikih in z našim prenosom. Z molitvijo smo bili kot sol med nami vsemi in Bog daj, da bo sol učinkovita, da bomo tako deležni vsi, kot narod in država, Božjega blagoslova, s katerim bomo uspešno korakali naprej," je po silvestrskem molitvenem večeru zapisal msgr. Trstenjak.

Brat Kožuh pa je v pridigi misel navezal na papeževo apostolsko spodbudo Evangeljsko veselje. "Nihče ni izključen od veselja, ki ga prinaša Gospod. Jezus nam dovoli, da dvignemo glavo in začnemo znova. Prav za ta trenutek, za začetek novega leta se mi zdi, da je ta beseda še kako potrebna. Papež nas preprosto, ampak kot on zna, jasno in brez rokavic, vabi k bistvu, k središču, k osebi Jezusa Kristusa. Danes ti, ki si vcepljen Vanj po krstu, obnovi svoje osebno srečanje z Njim. Odloči se Zanj. Dovoli Mu, da bo lahko On deloval v tebi. To je pot kristjana. Jezus Kristus je naša pot," je poudaril.

Izbrati Jezusa Kristusa za svojo pot v tem letu pomeni imeti čas, da se srečamo z Njim, mu prisluhnemo in zaživimo kot On. "Zato vam sestre in bratje predlagam, da bi sleherni dan tega leta izbirali zavestno v ranem jutru Jezusa Kristusa za svojega Gospoda. Da bi ga povabili na svojo življenjsko pot, kamor koli bo že vodila, in prosimo Ga najprej za dar notranjega miru. To je za tisto globoko občutje, Ti si z menoj, nisem sam, zato se nimam ničesar bati, ker si Ti moja opora, ker si Ti moj varuh, ker si Ti moj branitelj," je še dejal vikar kapucinskega reda brat Kožuh.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...