Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Sklep tedna krščanske edinosti

Slovenija | 25.01.2014, 10:27

V tednu molitve za krščansko edinost, ki je po vsem svetu in tudi pri nas potekala od 18. do 25. januarja, bodo danes osrednje ekumenske prireditve. Papež Frančišek bo v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja vodil slovesne večernice ob prazniku spreobrnitve apostola Pavla in sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov. Sveti oče nas je povabil k delu za edinost, saj je razdeljenost med cerkvami v pohujšanje svetu.

Letošnje geslo tedna edinosti je bilo: Mar je Kristus razdeljen? Sveti oče poudarja, da ni lahko graditi dialoga z drugimi, predvsem če nas ločuje zamera. A kristjan vedno išče pot poslušanja in sprave, s ponižnostjo in krotkostjo, kajti to je tisto, kar nas je učil Jezus. Papež Frančišek nas je že med sredino splošno avdienco povabil k delu za edinost, saj je razdeljenost med cerkvami v pohujšanje svetu.

Razen v Murski soboti, kjer bodo vsa osrednja ekumenska bogoslužja jutri, se le-ta po ostalih slovenskih škofijah vrstijo že danes. Na njih sodelujejo katoličani, evangeličani in binkoštniki.

Apostolski administrator škof Andrej Glavan bo ob 16. uri v ljubljanski stolnici ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov daroval sv. mašo. Ob 18.30 pa bo še liturgija sv. Janeza Zlatoustega, ki je najbolj razširjena izmed treh, ki se uporabljajo v katoliških Cerkvah bizantinskega obred. Daroval jo bo vladik križevske eparhije mons. Nikola Kekić. Pel bo Slovenski ekumenski zbor, ki bo ob tej priložnosti obeležil 10-letnico svojega delovanja.

Sklep molitvene osmine za celjsko škofijo bo ob 18. uri v celjski stolnici. Slovesno somaševanje bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Po maši bo ekumenska molitev za edinost kristjanov, pri kateri bodo skupaj s predstavniki Katoliške Cerkve sodelovali škof Evangeličanske Cerkve v Sloveniji Geza Filo, evangeličanski duhovnik iz Murske Sobote Leon Novak skupaj z evangeličansko mladinsko pevsko skupino iz Murske Sobote, arhijerejski namestnik in paroh Srbske pravoslavne Cerkve v Celju Milan Duduković, in duhovnik Srbske pravoslavne Cerkve Isa Kidess.

Osrednja ekumenska prireditev novomeške škofije bo ob 17. uri v pokopališki cerkvi v Ločni. Letos jo pripravlja Srbska pravoslavna Cerkev v Novem mestu pod vodstvom paroha Gorana Šljivića, ki to cerkvico v dogovoru s stolno župnijo uporablja za svoje redno bogoslužje. Pri ekumenskem bogoslužju bodo sodelovali še Marko Burger, župnik na Krki, odgovorni za ekumenizem v Škofiji Novo mesto, dr. Danijel Brkič, pastor tamkajšnje Evangelijske Cerkve, ter dr. Silvester Fabijan, novomeški stolni župnik. Bogoslužja se bodo udeležili verniki vseh teh treh krščanskih Cerkva.

V Mariboru bodo molitveno osmino za edinost kristjanov sklenili v baziliki Matere usmiljenja pri frančiškanih. Sveto mašo bo daroval upokojeni škof Jožef Smej.

V Murski soboti - v Bodoncih, Gornjih Slavečih, Moravskih Toplicah, Murski Soboti in Apačah - pa bodo ekumenska bogoslužja jutri. Na njih bodo sodelovali katoličani, evangeličani in binkoštniki.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...