Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Sneženje še ne povzroča težav

Slovenija | 24.01.2014, 10:32

Po nadpovprečno toplem januarju smo dočakali prvo sneženje. Sneži po večjem delu države, razen na Primorskem, kjer dežuje. Sneg se že oprijemlje cestišča in ovira promet, zato je potrebna previdnost. Zaradi posipnih in plužnih skupin je promet na nekaterih delih avtocest in državnih cest upočasnjen. Do jutra bo prva pošiljka snega ponehala.

Najbolj naj bi pobelilo Notranjsko, Kočevsko in Belo krajino

V vzhodnem delu Notranjske, na Kočevskem in v Beli krajini lahko lokalno zapade do 30 centimetrov snega, napovedujejo na Arsu in dodajajo, da bodo padavine v noči na soboto povsod ponehale. Poleg snega lahko nevšečnosti danes povzroča tudi burja. Na Primorskem bo popoldne, zvečer in v noči na soboto v sunkih dosegala hitrosti do okoli 120 kilometrov na uro, ob morju bo veter lahko dosegel hitrosti do okoli 80 kilometrov na uro. V soboto čez dan bo burja postopoma slabela, še napovedujejo na Arsu. Na Celjskem, kjer je začelo snežiti okoli tretje ure zjutraj, je v višje ležečih predelih zapadlo približno deset centimetrov snega, v nižinah pa pet centimetrov. Posebnih težav v prometu na Celjskem, kjer trenutno močno sneži, za zdaj ni. Promet je tekoč, na cestah pa je plundra. Na Koroškem je do zdaj po nižinah zapadlo do dva centimetra snega, višje nekoliko več. Na terenje od tretje ure zjutraj pet plužno-posipnih enot, ki posipavajo glavne ceste. Tudi na zgornjem Štajerskem je snega še malo, zimske službe pa so v pripravljenosti. Promet po koroških cestah za zdaj poteka tekoče. Pluženje je bilo potrebno le proti Kopam in na višje ležečem območju Črne na Koroškem.

Sneženje še ne povzroča večjih težav v prometu

Zlasti v višjih predelih se sneg že oprijemlje cestišča, a večjih težav v prometu za zdaj ne povzroča. Zaradi posipnih in plužnih skupin je promet na posameznih avtocestnih odsekih in na nekaterih državnih cestah upočasnjen, poročajo v prometno informacijskem centru.

Previdno v snežnih razmerah.
Previdno v snežnih razmerah. © ARO

Na avtocesti Maribor - Ljubljana zaradi gostega prometa občasno zapirajo predor Podmilj. Promet se povečuje na cestah, ki vodijo v mestna središča ter na samih mestnih vpadnicah. Zaradi prometne nesreče je na podravski avtocesti pred Hajdino proti Mariboru oviran promet. Oviran promet zaradi prometne nesreče je tudi na glavni cesti Ribče - Litija v Litiji, na mostu čez Savo. Zaradi okvare tovornega vozila je na regionalni cesti Vrhnika - Logatec na vrhniškem klancu oviran promet.

Zaradi snega je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cesti je Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič - Idrija. Na prelazu Ljubelj so na avstrijski strani obvezne verige. Voznikom priporočajo previdno vožnjo in upoštevanje prometne signalizacije, da se na ceste se ne odpravijo brez ustrezne zimske opreme, vozniki pa naj pričakujejo, da bodo za svojo pot potrebovali več časa.

Slovenija, Hrana in okolje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...