Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek obiskal rimsko župnijo Jezusovega srca

Svet | 20.01.2014, 10:34

Papež Frančišek se je včeraj popoldne mudil v rimski župniji Jezusovega srca. Župnijsko cerkev, ki je bila posvečena leta 1887, je zgradil sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev, ki župnijo vodijo še danes. Sicer je šlo za četrto župnijsko skupnost v Rimu, ki jo je obiskal papež Frančišek. 26. maja lani je odšel v župnijo sv. Elizabete in Zaharije, 1. decembra v župnijo sv. Cirila Aleksandrijskega, nedavno, 6. januarja, pa je rimski škof zasebno obiskal tudi cerkev sv. Alfonza Marije Liguorija in si ogledal žive jaslice.

Papež Frančišek je v župnijo prispel ob 16. uri. Sledila so srečanja z različnimi skupinami. Med njimi je bilo okoli 60 brezdomcev, približno sto mladih beguncev, predstavniki prostovoljcev in otroci, krščeni v zadnjih mesecih, skupaj z družinami. V nadaljevanju je papež spovedal pet oseb.

Nekaj minut pred 18. uro se je začela sveta maša v župnijski cerkvi. Sledil ji je poseben pozdrav, namenjen bolnikom, srečanje s salezijansko skupnostjo in Misijonarkami vstalega Kristusa. Slednje izhajajo iz salezijanske gimnazije v Urugvaju in delujejo predvsem v Latinski Ameriki. Manjša skupina misijonark je od leta 2009 dalje prisotna tudi v Rimu in se posveča predvsem mladim beguncem, pa tudi mladim družinam, študentom in revnim.

Obisk je trajal skoraj 4 ure. V pridigi med mašo je zbrane povabil, naj imajo zaupanje v Jezusa, saj On nikoli ne razočara. Zaupanje v Gospoda je ključ za uspeh v življenju, poudarja papež. "To stavo moramo narediti. Zaupati vanj in On nikoli ne razočara. Nikoli! Dobro poslušajte fantje in dekleta, ki začenjate živeti: Jezus nikoli ne razočara. Nikoli!"

V nagovoru okoli 60-im brezdomcem je spregovoril o veselju in upanju, ki ga prinaša Jezus. Mlade begunce pa je spodbudil, naj si pomagajo pri nošenju svojega križa, med seboj pa naj prav tako delijo svojo vero, kajti Bog je samo eden in edini.

Pred vrnitvijo v Vatikan se je papež Frančišek srečal še z mladimi iz župnije, ki so se zbrali v velikem številu.

Papež Frančišek v župniji Jezusovega srca
Papež Frančišek v župniji Jezusovega srca © CTV
Župnija Jezusovega srca

Župnija Jezusovega srca se nahaja v središču mesta, v neposredni bližini glavne železniške postaje Termini. V četrti, ki šteje nekaj več kot dva tisoč prebivalcev, je tako veliko priseljencev in brezdomcev, ki na postaji iščejo zatočišče. V župniji zato deluje tudi center, ki ga je želel že don Bosko, da bi v njem sprejemal revne in zapuščene mlade. Center je obenem sedež administrativnih uradov Družbe sv. Frančiška Saleškega.

Družbeno stvarnost v župniji najbolj opredeljuje prav bližina postaje. Krščanska skupnost je vedno manjša zaradi širjenja hotelov, uradov ali komercialnih turističnih podjetij. Zaznamujejo jo tudi problematika pomanjkanja dela, že omenjena navzočnost priseljencev, revežev in brezdomcev ter njihove potrebe. Župnija Jezusovega srca poleg rednih pastoralnih dejavnosti, kot so na primer kateheze, molitvena srečanja, pomoč bolnim, solidarnostne pobude, razne aktivnosti za mlade in predvsem študente, posebno pozornost posveča beguncem. Zanje je med drugim odprla jezikovno šolo, avtošolo, nudi jim tečaje informatike in tudi družabna srečanja, kot na primer filmski forum. Kot pravi župnik Valerio Baresi, je namen teh dejavnosti srečanje mladih Italijanov in mladih beguncev. V župniji se namreč zavedajo, da obstaja vzajemna pomoč, vzajemno poučevanje. Poleg vseh že omenjenih dejavnosti vsak četrtek skupina prostovoljcev pripravi večerjo za brezdomce, vsak petek pa na železniški postaji razdeli preko 300 paketov z živili.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...