Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Branko Ravnik (foto: Robert Božič)
Branko Ravnik

Nujen je postopen prehod med reformami

| 16.01.2014, 13:58

Odzivnost na aktualno tematiko v kmetijstvu, proaktivno delovanje pri zakonodajnih rešitvah ter poenostavitvi in zmanjšanju birokracije, zagotavljanje finančne stabilnosti, promocija slovenske hrane ter aktivno povezovanje prizadevanj voljenih organov in strokovnih služb Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so temeljne prioritete njenega letošnjega delovanja, je dopoldne povedal njen novi direktor Branko Ravnik.

Med ključnimi prioritetami leta 2014 bo tudi izvedba ukrepov skupne kmetijske politike, kjer bo potrebno začrtati pot in določiti vsebino ukrepov, v drugem delu pa vzpostaviti implementacijsko infrastrukturo. Sicer pa na zbornici opozarjajo, da bo pri končni odločitvi med tremi modeli oziroma njihovimi modifikacijami nujno zagotoviti postopnost prehoda.

"Prehod iz enega modela v drug model, oziroma iz ene reforme v drugo reformo mora biti postopen. Mora se upoštevati, da kratkoročno ne pride do velikih prerazporejanj tako med sektorji, panogami, med kmetijami, kot tudi med regijami," opozarja Branko Ravnik in dodaja, da bo pri izbiri modela osnovno stališče zbornice prav možnost postopnega prehoda.

Ravnik je na novinarski konferenci izpostavil tudi proaktivno delovanje pri problematiki kmetijstva, gozdarstva, lovstva, ribištva ter ekonomskega in socialnega položaja kmetov. Pomembno vsebinsko vprašanje bo letos tudi prilagajanje kmetijske pridelave podnebnim spremembam.

Rok Roblek, Cvetko zupančič, Branko Ravnik in Robert Peklaj
Rok Roblek, Cvetko zupančič, Branko Ravnik in Robert Peklaj © Robert Božič

Glede zagotavljanja finančne stabilnosti zborničnega sistema, je marsikaj odvisno od ureditve, ki jo bo prinesel novi zakon, na zbornici pa si prizadevajo, da se članstva v zbornici ne bi več vezalo na katastrski dohodek ampak na površine v obdelavi. Kriteriji pa so stvar dogovora, je še povedal Ravnik.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...