Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pravoslavni verniki praznujejo božič, voščil jim je tudi papež

Svet | 07.01.2014, 15:30

Velik del pravoslavnih kristjanov, ki se ravna po julijanskem koledarju, 7. januarja praznuje božič. Zaznamujejo ga s slovesnimi liturgijami, ponekod so se zbirali pri polnočnicah, v številnih cerkvah so pripravili jutranja bogoslužja. Bratom in sestram tistih vzhodnih Cerkva, ki se danes spominjajo Jezusovega rojstva, je voščil tudi papež Frančišek.

Danes je praznični dan za pravoslavne vernike v Rusiji, Belorusiji, Gruziji, Ukrajini, Srbiji, Črni gori in Makedoniji ter tudi na območjih carigrajske, aleksandrijske, antiohijske in jeruzalemske patriarhije. Včasih so 7. januarja božič slavili tudi grkokatoličani, ki so se ravnali po julijanskem koledarju, a se zdaj Jezusovega rojstva uradno spominjajo 25. decembra. Že pred 13-imi dnevi so sicer praznovale še nekatere pravoslavne Cerkve, med drugim bolgarska, grška in romunska. Te namreč upoštevajo Milankovićev koledar. Gre za prenovljeni julijanski koledar, ki se do leta 2799 ujema z gregorijanskim.

Patriarh Kiril, ki je na čelu pravoslavne Cerkve v največji državi na svetu, Rusiji, je vodil tradicionalno polnočnico v moskovski katedrali Jezusa Odrešenika. V svoji božični poslanici je vernike pozval k več dobrim delom. Kot je poudaril, lahko vsako majhno pozitivno dejanje posameznika pomeni spremembo na bolje.

Osrednja polnočna liturgija v Beogradu je bila v cerkvi svetega Save, vodil jo je patriarh Irinej. "Pokažimo da smo lahko in da tudi smo narod Božje ljubezni, narod, ki je lahko tudi v izzivih tega časa veren in pošten," je povabil. Poleg običajnih božičnih želja in pozivov je posebej spomnil na Srbe v tujini - med drugim na Hrvaškem in Kosovu.

"Mir, ki ga je Bog podaril človeštvu z rojstvom Jezusa, utelešene Besede, naj v vseh okrepi vero, upanje in ljubezen ter naj da tolažbo krščanskim skupnostim, Cerkvam, ki so preizkušane." To so besede papeža Frančiška po včerajšnji opoldanski molitvi na trgu pred vatikansko baziliko. Izrekel jih je bratom in sestram vzhodnih Cerkva, ki danes praznujejo božič. V mnogih državah namreč priprave na praznik zaradi političnega ozračja negotovosti niso bile mirne. Ena od držav, kjer še naprej vlada napetost, je Egipt. Škof v Gizi je zaskrbljen, a kljub temu je poudaril, da Bog njegov narod podpira in ga ne bo pustil samega.

Vir: STA, Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...