Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež Frančišek na praznik Gospodovega razglašenja: Jezus je hkrati Bog in človek

Svet | 06.01.2014, 14:14

V Katoliški Cerkvi obhajamo praznik Gospodovega razglašenja, ki se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik sv. treh kraljev. Uvedli so ga na začetku četrtega stoletja, in sicer najprej na Vzhodu in nato še na Zahodu. Papež Frančišek je dopoldne naprej v baziliki sv. Petra v Vatikanu vodil slovesno somaševanje nato pa še nagovoril zbrane z okna apostolske palače. V homiliji je povabil naj s svojimi malimi lučmi, željnimi velike Božje Luči, po zgledu Modrih, iščemo in najdemo Jezusa. Pri tem naj bi gojili preprostost goloba in zvitost kače, kot nas vabi evangelij. Oboje je sveti oče povzel v izrazu „sveta prebrisanost“. Ta naj nam pomaga v vztrajnem iskanju Luči in v zavzetem odgovoru na Božje pobude, pri čemer so nam trije Modri z vzhoda pravi zgled.

Čudovit zimski dan ves ožarjen s soncem je veliko množico spodbudil, da se je udeležila opoldanskega srečanja s svetim očetom in zavzeto prisluhnila njegovi besedi. Papež Frančišek je vsem priklical v spomin evangeljsko pripoved o Modrih z Vzhoda, ki jo je v svoji knjigi o Jezusovem otroštvu, na mojstrski način približal njegov predhodnik Benedikt XVI.V njej opozarja, da gre za prvo predstavitev Jezusa Kristusa vsem narodom. Zato danes v bogoslužju vzklikamo, da bodo Gospoda častila vsa ljudstva sveta, vsi narodi zemlje.

Praznik Gospodovega razglašenja, je nadaljeval sveti oče, govori o dvojnem vzgibu: po eni strani se Bog v vsej zgodovini odrešenja približuje človeštvu. To približevanje doseže svoj vrhunec v Jezusu. Po drugi strani pa je prisoten tudi vzgib človeštva, ki hrepeni po Bogu. Ob tem mislimo na verstva, na iskanje resnice, na prizadevanje narodov za dosego miru, pravičnosti in svobode. Gonilna sila tega dvojnega vzgiba pa je medsebojna privlačnost. Z Božje strani je to ljubezen do nas, ki smo njegovi otroci; ljubi nas in nas hoče osvoboditi od zla, bolezni in smrti ter nas privesti v svoj dom, v svoje Kraljestvo (prim. Esort. ap. Evangelii gaudium, 112). In tudi v človeku obstoja ljubezen in želja; privlači nas to, kar je dobro, privlači nas resnica, privlači jo nas življenje, sreča, lepota. In prav v Jezusu se Božja in človeška privlačnost strneta, saj je Jezus hkrati Bog in človek. Nato je sveti oče spomnil: „Znotraj tega približevanja Boga svetu se nahaja Cerkev: njeno veselje je evangelij, je odsevanje Kristusove luči. Cerkev je ljudstvo, ki je doživelo to privlačnost in jo nosi v svojem srcu in življenju.“

Ob tem je sveti oče izrazil svojo srčno željo povedati vsem, ki se čutijo daleč od Boga in Cerkve, "da jih Gospod z velikim spoštovanjem in ljubeznijo kliče, naj se pridružijo njegovemu ljudstvu. Gospod te kliče, te išče in čaka. Ne išče privržencev, temveč ti daje ljubezen".

Sveti oče je še spomnil, da je praznik Treh kraljev tudi misijonski dan otrok. Mnogi otroci po župnijah s čutom prave solidarnosti širijo obzorja bratstva, ko z molitvijo in zavzetostjo sodelujejo v misijonskem poslanstvu Cerkve. Papež Frančišek se jim je prisrčno zahvalil in jim namenil svoj blagoslov.

Po opoldanski molitvi in blagoslovu je sveti oče svoje prisrčno voščilo namenil tudi bratom in sestram pravoslavnih cerkva, ki bodo jutri obhajale božični praznik. Zaželel jim je, da bi mir, ki ga je Bog z rojstvom Jezusa, učlovečene Besede, podaril človeštvu, v njih okrepil vero, upanje in ljubezen, in da bi bil v tolažbo vsem krščanskim skupnostim in cerkvam, ki doživljajo preizkušnje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...