Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Frančišek pozval k molitvi za preganjane kristjane

Svet | 26.12.2013, 16:40

V Katoliški Cerkvi 26. decembra obhajamo god prvega mučenca svetega Štefana. Papež Frančišek je ob tem opoldne skupaj z romarji, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu, zmolil Angelovo češčenje in podelil svoj blagoslov. Še prej je v nagovoru povabil k solidarnosti z vsemi preganjanimi verniki. Posebej je spomnil na kristjane, ki so zaradi zvestobe Jezusu in njegovemu evangeliju postali žrtve nasilja, diskriminacije in ostalih krivic.

Sveti oče je opoldanski nagovor namenil liku mučenca svetega Štefana in pojasnil, zakaj v bogoslužju njegov god obhajamo takoj za veseljem božičnega praznovanja, ki govori o življenju, vedrini in miru. Spomnil je, da je v Apostolskih delih Štefan opisan kot človek poln vere in Svetega Duha ter da je prav v mučeništvu nasilje premagano z ljubeznijo in je življenje zmagovalec nad smrtjo. Cerkev tako v mučeništvu gleda "rojstvo za nebesa". Z zornega kota vere je torej slavje mučenca svetega Štefana v popolnem sozvočju z globokim pomenom božičnega praznika. "Danes torej praznujemo Štefanov božič, ki v globini izvira iz Jezusovega. Jezus namreč preobrazi smrt tistih, ki ga ljubijo, v zarjo novega življenja. V Štefanovem mučeništvu doživimo isto soočenje med dobrim in zlom, med sovraštvom in odpuščanjem, med blagostjo in nasiljem, ki je svoj višek doseglo v Kristusovem križu. Spomin prvega mučenca tako razblini lažno, osladno in pravljično podobo Božiča, ki je ne najdemo v Evangeliju," je pojasnil papež Frančišek. S tem, ko bogoslužje med seboj poveže Betlehem in Kalvarijo, nam prinaša pravi pomen učlovečenja. Spominja nas, da Božje odrešenje vključuje boj proti grehu in prehod skozi ozka vrata Križa.

Sveti oče je zbrane na trgu pred vatikansko baziliko povabil, naj se mu pridružijo v molitvi za kristjane, ki, podobno kot sveti Štefan, zaradi Jezusa in evangelija doživljajo krivične obtožbe in raznovrstno nasilje. Papež Frančišek je prepričan, da so jih je več kot v prvih časih Cerkve. Kristjani se po njegovem temu sicer ne čudimo, saj je Jezus preganjanje napovedal kot ugodno priložnost za pričevanje. Vendar je treba, tako poudarja sveti oče, krivice razkrinkati in odstranjevati na civilni ravni. Sveti oče je nato tudi danes, tako kot je to v nekaj mesecih svojega pontifikata storil že večkrat, vse neposredno povabil k trenutkom tihe osebne molitve za vse preganjane kristjane, nato so skupaj glasno zmolili Zdravamarijo in preganjane izročili v varstvo Božje Matere. Marijo, Kraljico mučencev, je papež Frančišek prosil za pomoč, da bi letošnji božič tudi mi živeli z žarom vere in ljubezni, kakršno občudujemo v svetem Štefanu in vseh mučencih Cerkve.

Po molitvi Angelovega češčenja je poseben pozdrav namenil družinam. Povabil jih je, naj se v teh prazničnih dneh zadržujejo pred jaslicami ter občudujejo Marijo in Jožefa ob Detetu Jezusu z željo po rasti v medsebojni ljubezni, ki pospešuje tudi skupno dobro.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...