Marko ZupanMarko Zupan

Štuhec o letu 2013: Menjava vlade, Patria, KPK, odstop nadškofov, ...

Slovenija | 20.12.2013, 21:00

"Tako slabe ministrske garniture, kakršno imamo v tem mandatu, v zgodovini samostojne Slovenije nismo imeli," je za oddajo Spoznanje več, predsodek manj dejal moralni teolog dr. Ivan Štuhec. Za Radio Ognjišče je komentiral pomembnejše dogodke, ki so zaznamovali leto 2013. Od menjave vlade, vstajništva in razsodbe v primeru Patria. Seveda pa nismo mogli mimo dogajanja v Cerkvi na Slovenskem in preobratov ob menjavi papeža.

Dr. Štuhec je uvodoma dejal, da vlada prodaja stresne teste kot zmago in takšno "sprenevedanje je sprenevedanje nad sprenevedanjem". "Preseneča me, da je Slovenija prišla v stanje, ko ni sposobna niti sama sebi prešteti denarja, si priznati svojega realnega položaja in povedati ljudem jasno in glasno: Situacija je taka, tisti, ki pa so bili odgovorni za to, da so nas v to stanje pripeljali, pa so ti in ti. Na nek način se govori o tem. Po eni strani so odgovorni bankirji, po drugi strani je odgovorna Banka Slovenije, seveda je odgovorna tudi slovenska politika, posebej tista, ki je bila na oblasti v zadnjih petih letih od leta 2009 naprej, ki nas je strmoglavo zadolževala, in odgovorni so seveda tudi managerji, ki so izkoriščali določeno situacijo v konjunkturi in so precenili svoje sposobnosti. Odgovornih za to je kar nekaj in bi bilo treba vso to druščino zbrati in jo poklicati na odgovornost, v tistem delu, v katerem so šli v prevelika tveganja."

Kritičen je do vlade, ki se je odločila pomagati zasebnim bankam, pa tudi do manipulacije z dolgom, ki naj bi ga do bank imele družbe, povezane z mariborsko nadškofijo. "Tisto, kar jaz od vsega začetka obžalujem, je, tudi v cerkvenih krogih so se eni prehitro zagnali v to zgodbo in nasedli vsem tem številkam, ne da bi resno preverjali, v kakšnem kontekstu so se te zadeve dogajale, kdo je bil odgovoren in kateri subjekti so bili vpleteni."

Večji del oddaje pa je dr. Štuhec komentiral dogodke, ki so najbolj zaznamovali leto 2013. Najprej se je ustavil pri začetku leta, ko smo bili priča vstajniškim zahtevam, odstopu vlade Janeza Janše in izvolitvi nove na čelu z Alenko Bratušek. Prepričan je, da so bili vstajniki v veliki meri vodeni s strani določenih političnih sil v Sloveniji, kar se po njegovem kaže tudi v ustanovitvi nove stranke Solidarnost, glede padca Janševe vlade pa dodal, da je do tega prišlo zato, ker so že takrat imeli željo ustanoviti slabo banko. "Ta vlada je prišla na oblast, ne zato, ker je imela program, ker je imela rešitve in neko vizijo, ta vlada je prišla na oblasta zato, ker je želela zrušiti Janeza Janšo, to je bil ednini cilj, ki ga je imela in to je bil edini cilj vstajništva. Če bi bil cilj vstajništva v čem drugem, potem bi si predstavljal, da bi moralo biti v teh dneh v Ljubljani pol milijona ljudi na ulicah, ki bi morali zahtevati odstop sedanje vlade, in odstop vseh, ki so odgovorni za bančno luknjo."

So pa vlado pretresale interpelacije in tudi odhodi ministrov. "Ljudje, ki so prišli na oblast, so bistveno manj kompetentni, kakor so bili tisti, ki so jih vrgli z oblasti. Mislim, da tako slabe ministrske garniture, kakršno imamo v tem mandatu, v zgodovini samostojne Slovenije nismo imeli. To bi moralo biti zelo jasno premierki, sicer ne bi v enem letu imela s kar štirimi ministri take probleme, kot jih ima."

Dr. Štuhec je v oddaji komentiral tudi razsodbo v primeru Patria, odstop protikorupcijske komisije, nismo pa mogli mimo dogajanja v Cerkvi na Slovenskem in menjave na Petrovem sedežu. "Vsekakor je na vrhu Cerkev prišlo do neke osvežitve. Ta osvežitev je v globalen smislu doživela zelo pozitiven odziv, česar smo lahko veseli."

O dogajanju v Cerkvi na Slovenskem, posebej o odstopu kar dveh nadškofov, pa je dejal: "Ta zgodba še zdaleč ni zaključena, ta zgodba se bo morala še osvetljevati z več zornih kotov. Mislim, da tudi po vsem tem, kar smo doživeli, še vsi skupaj točno ne vemo, kaj se je in kaj se ni dogajalo. Imamo lahko določena stališča in usmeritve, o katerih lahko razmišljamo, nekatera dejstva pa mislim, da nam še niso do konca znana in pojasnjena. Upam, da se bo sčasoma to razjasnilo."

Prisluhnite celotni oddaji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...