Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predstavitev akcije Luč miru na Radiu Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
Predstavitev akcije Luč miru na Radiu Ognjišče

Poglej drugače tudi ti

Slovenija | 13.12.2013, 11:57

Znova prihaja Luč miru iz Betlehema. Ta konec tedna jo gredo na Dunaj iskat tudi naši skavti. Poln avtobus njih se odpravlja v avstrijsko prestolnico po plamen, ki naj bi ogrel srca posameznikov in nas spodbudil h govorici in dejanjem ljubezni.

Luč miru - letos za manj predsodkov in izključevanj

Že triindvajseto leto zapored tudi pri nas živi mednarodna dobrodelna akcija, ki so jo začeli delavci avstrijske državne televizijske hiše ORF, sedaj pa je razširjena že po vsej Evropi in že tudi preko njenih meja. Plamen se deli v dneh pred božičem v upanju, da bo na tak način prišel v čim več slovenskih domov. Namen letošnje poslanice je spodbuditi medsebojno sprejemanje in zmanjševanje negativnih predsodkov in delitev.

Vsak je, kot ti in jaz kot mi vsi, samo človek

"Luč miru prav vsakemu, ne samo verujočim, pomeni veliko. Akcija se je med Slovenskimi ljudmi dobro usidrala in jo dobro poznajo. Tudi, če posamezniki ne razumejo, zakaj prihaja prav iz Betlehema, jim vseeno predstavlja vrednoto miru, na kateri lahko gradijo svoje praznike," je opisoval v petkovem jutranjem programu skavt Urban Špital in dodal: "Letošnje sporočilo nas spodbuja, da razmišljamo o drugačnosti, da se ozremo na sočloveka z njegovimi očmi. Vsak od nas je unikaten, zanimiv in prav zaradi tega je prav, da se potrudimo razumeti drug drugega. Moje izkušnje so, da Luč miru deluje. Mir je vrednota, ki nas povezuje, ne glede na naša prepričanja."

Poslanica

Če si daleč od mene, če me gledaš z razdalje, zviška ali brezbrižno, mi ne moreš gledati v oči. Nočem, da se zapiraš vase, nočem, da si moj brezčutni opazovalec. Želim, da se mi približaš, me pogledaš, kajti samo tako me boš srečal in razumel. Samo tako boš videl, kdo in kakšen sem. Samo če prideš k meni, če snameš masko z obraza, me lahko prav vidiš. Tako bom zate postal luč. Moja luč bo svetila tudi tebi, saj naju strah, sovraštvo, nerazumevanje in zamere ne bodo več ločevale. Najin pogled bo drugačen, ker se bova poznala in se gledala takšna, kot sva.

Luč miru nas tokrat vabi, naj pogledamo drugače.
Luč miru nas tokrat vabi, naj pogledamo drugače. © lmb.skavt.net

Regijski sprejemi po Sloveniji to nedeljo 15. decembra, povsod ob 17. uri

- za Dolenjsko in osrednjo Slovenijo v Ljubljani v cerkvi sv. Jožefa, kjer bo ekumenski sprejem

- za Štajersko, Koroško in Prekmurje v Vojniku, v cerkvi sv. Jerneja

- za Primorsko v Bovcu, v cerkvi sv. Urha

Naj čim več ljudi začuti toplino, ki jo prinaša v slovenska srca dobrodelna akcija Luč miru.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...