Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ustanova Anin sklad (foto: ARO)
Ustanova Anin sklad

Dobrodelna ustanova Anin sklad praznuje 15 let delovanja

Slovenija | 11.12.2013, 00:30

Anin sklad bo danes s slovesno sveto mašo in z dobrodelnim koncertom zaznamoval 15 let delovanja. Ob tem bo zbiral sredstva za družine z več otroki. Prav materialna pomoč je namreč ob duhovni pomoči in osebnem spremljanju številčnejših družin osrednje poslanstvo te dobrodelne ustanove, ki so jo konec leta 1998 ustanovili redovniki in redovnice.

V Sloveniji število rojstev zaskrbljujoče upada. Anin sklad želi, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se spoznavale in podpirale med seboj, da bi v družbi prevladal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in bi bilo javno ozračje naklonjeno družinskim vrednotam.

V Anin sklad je vključenih približno 360 družin, ki imajo skupaj približno 2.200 otrok. Najštevilčnejša družina šteje 13 otrok, a ta dobrodelna ustanova pomaga tudi družinam z dvema oziroma tremi otroki.

Načinov pomoči, ki jo nudi Anin sklad, je več. Poleg finančne, ki jo mesečno prejema približno 150 družin, so tu še različna svetovanja, iskanje zaposlitev in urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic. Prav tako pripravlja srečanja družin - spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti v Dolenjskih Toplicah. Družine, vključene v Anin sklad, tudi sodelujejo med seboj in si izmenjujejo materialne dobrine.

Anin sklad se želi ob 15-letnici delovanja Bogu zahvaliti za vse prejete darove ter prositi za družine in za dobrotnike, ki so ali pa še bodo pomagali. Sveto mašo v cerkvi Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, ki se bo začela ob 18. uri, bo daroval beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar. Ob 19. uri in 40 minut bo sledilo odprtje fotografske razstave o delu Aninega sklada, njen avtor je Alojz Popelar. Ogledati si bo mogoče tudi film o tej dobrodelni ustanovi, ki ga je pripravil Peter Žunič. Ob 20. uri bo v zavodski dvorani dobrodelni koncert - neposredno ga bomo prenašali na Radiu Ognjišče. Ob tem bomo vsi povabljeni pomagati. Prek telefonske številke 0590 355 30 bomo lahko darovali za družine z več otroki. Klice bodo sprejemali starši in otroci družin Aninega sklada.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.