Rok MihevcRok Mihevc
19. gala koncert Radia Ognjišče Hočem s teboj (foto: Rok Mihevc)
19. gala koncert Radia Ognjišče Hočem s teboj

19. gala koncert močan duhovni dogodek

Slovenija | 19.11.2013, 07:15

19. gala koncert Radia Ognjišče je bil močan duhovni dogodek. Tako je po koncu dejal marsikateri obiskovalec. Številne so duhovne popevke iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so ob tej priložnosti zazvenele v sodobnejših različicah, vrnile v mladost.

"Čutilo se je, kako publika sprejema pesmi, ki so bile izbrane, in vse, ki so jih izvajali. Mislim, da je koncert marsikomu zbudil spomin na čas, v katerem so nastajale," je povedal direktor Ognjišča msgr. Franc Bole. Prepričan je, da je tudi z glasbo in pričevanji mogoče širiti evangeljsko sporočilo. Kot je dodal, je to danes zelo pomembno, saj je s tem mogoče doseči "tudi tiste, ki imajo vero globoko zakopano nekje v svojem srcu, to pa jih prebudi, da začnejo bolj plemenito misliti in delati".

"Čutila se je neka posebna energija, Božja navzočnost med nami, neko delovanje Svetega Duha," je povedal predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan. "Mislim, da nas je to dvignilo iz sive vsakdanjosti, iz skrbi in črnogledosti, ki v tem času vlada marsikje," je še dodal. Po njegovem je bil letošnji gala koncert našega radia žarek, ki je posvetil v naša srca. Prepričan je, da človek lažje živi, ko se spomni lepih trenutkov. "Bilo je čudovito," je poudaril celjski škof Stanislav Lipovšek. Omenil je tudi moč duhovne ritmične glasbe pri oznanjevanju Jezusa, obenem je spomnil, da je bil "zvezda" dogodka tudi misijonar Pedro Opeka. "Nagovoril nas je s svojo preroško besedo in zgledom usmiljenega Samarijana," je še dejal.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma smo opazili tudi nekatere predstavnike političnega in javnega življenja. "Uživala sem. Večer je bil duhovno bogat in tudi poln nostalgije na mladost, saj smo v študentski skupini te pesmi z velikim veseljem prepevali," je vtise po koncertu strnila predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. "Vse skupaj je bilo zelo lepo in v srce segajoče. Večer je bil poln kakovostnih in lepih sporočil," nam je zaupal evropski poslanec Alojz Peterle. "Nisem dobra poznavalka te glasbe, ampak ko sem videla, kaj vse je prišlo na oder, sem bila fascinirana. Glasba me je popolnoma prevzela," je povedala zgodovinarka, publicistka in novinarka Rosvita Pesek. Zgodovinar, sociolog in novinar Jože Možina je prepričan, da je na tokratni gala koncert, ki je po njegovem privzdignil duha in popeljal v čase, ki so bili nostalgično dobri, res sodil misijonar Opeka. "Govoril je o svojem boju na smetišču in nam dal vedeti, da obstaja še eno drugo, veliko bolj kruto in stvarno življenje, kjer za razliko od naše civilizacije, ki vendarle ni v tako veliki krizi, kot misli, prevladujeta veselje in optimizem."

Pred mikrofon smo med drugim ujeli rektorja slovenskega narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah, patra Roberta Bahčiča. "Uspeli ste prikazati ne le to, kako se lahko mi dotaknemo Boga, ampak tudi, da moramo prej sami začutiti, kako se Bog dotakne nas," je dejal. Kako je gala koncert Hočem s teboj doživel dekan v Štandrežu Karlo Bolčina? "Vrnil sem se v pretekla leta. Tudi sam sem prepeval, sicer bolj v svojem srcu, ne na glas, te pesmi. To so pesmi, ki so nas spremljale pri mladinskih srečanjih," je odgovoril na naše vprašanje. "Takrat smo peli v cerkvah, včasih tudi v strahu, zdaj pa sredi Cankarjevega doma," je še spomnil. Kot je dodal, nas je s svojo prisotnostjo zelo spodbudil misijonar Opeka. "V svojem življenju je pokazal, da se celo iz nič lahko nekaj naredi, če je složnost, če je sodelovanje najprej s stvarstvom in nato s stvarjo. Če obstaja ljubezen do Boga, ki nas je ustvaril, in če obstaja ljubezen do bližnjega, ki je podoba Stvarnika, potem se da. V tem smislu nas je nagovoril. Če bomo složni, če bomo sodelovali, če bomo eno, se bo tudi nam posrečilo ter bomo lahko prebrodili tako gospodarsko in finančno krizo kot tudi krizo vrednot in moralno krizo, ki jo doživljamo," meni Bolčina. "Ta koncert nam je omogočil, da smo res lahko bili z Gospodom," je poudaril provincial slovenskih minoritov, pater Milan Kos. "Zalotil sem se, da imam ves čas sklenjene roke, ko sem se ozrl okoli sebe, sem ugotovil, da je podobno tudi pri ostalih. Mislim, da je bila ta dvorana dve uri svetišče, ki se je potegnilo na vso Slovenijo," je o svojih občutkih spregovoril bolniški duhovnik Miro Šlibar. Končujemo leto vere, teolog in pedagog Anton Štrukelj je prepričan, da nam je gala koncert ob tem dal nova krila, nov polet. "Želim, da bi ta večer v naših srcih, naših domovih, obrodil žlahtne sadove," je dodal.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Dogodki
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...