Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov (foto: ARO)
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov

VIDEO: Žveglič: "Skoraj sovražni govor!"

| 20.11.2013, 15:12

Sindikat kmetov se je danes z novinarsko konferenco, na kateri so predstavili dejansko vrednost štirih traktorjev, s katerimi so kmetje prišli pred parlament v času obravnave Zakona o davku na nepremičnine, odzval na ponedeljkove trditve premierke Alenke Bratušek.

Ta je v odgovoru na eno od poslanskih vprašanj trdila, da so v postopku sprejemanja zakona o obdavčitvi nepremičnin kmetom "zelo popustili" in bila ob tem kritična zaradi traktorjev, s katerimi so kmetje prišli pred parlament.

"Ko so, mislim da štirje traktorji, tle okrog parlamenta zadnjič krožil, so mi rekli, da jih zanima, koliko so ti traktorji vredni. Ti traktorji so vredni tam med 150 in 200 tisoč EUR", je v ponedeljek v parlamentu povedala premierka Alenka Bratušek.

Zveglič: Ogorčeni smo!

Kmetje so danes te trditve ovrgli, saj se je izkazalo, da so vsi štirje traktorji skupaj vredni dobrih 50.000 EUR. Predsednik sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič pa je opozoril, da so traktorji osnovna sredstva, tako kot so osnovna sredstva njive, travniki in gozdovi.

Kmetje in Traktorji
Kmetje in Traktorji © Franc Fortuna

Ob tem pa je izpostavil:"Mi se ne spuščamo v to, kakšne čevlje nosi gospa predsednica vlade, kajti bosa ne more hoditi v službo. Ravno tako se ne spuščamo v to, koliko stane pisarniška oprema v njeni pisarni, ki je verjetno tudi vredna več, kot kakšen od teh traktorjev," je dejal Roman Žveglič in opozoril: "Vendar smo tako ogorčeni, ker mi smatramo, da je to skoraj sovražni govor. In ta govor Alenke Bratušek kmetje primerjamo z tistim govorom Kardelja, davna leta nazaj, ko je dejal, da so kosilnice kmetov mitraljezi v rokah razrednega sovražnika!"

Račun za traktor: 16.800 EUR
Račun za traktor: 16.800 EUR © Franc Fortuna

Nelagodje in nezaupanje

Kmet Janez Gregorc je še dodal, da premierka ni sama kriva, za take napačne navedbe, saj so ji jih pripravili njeni sodelavci. Zbuja pa tak njen nastop veliko nelagodje: "Kako naj mi verjamemo, občani, ne samo kmetje, taki osebi, ki take zadeve govori, kako ji naj potem verjamemo, da so njene izjave prave, realne, resnične, glede bank, glede tega, glede unga!"

Gregorc premierko še poziva, naj njegov traktor odkupi:" Za tisto minimalno vsoto, bi ta traktor prodal, pa polovico dal za državni proračun. Ker je država zelo obubožana. Pa bi bil jaz zadovoljen in država!"

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...