Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Gallusova dvorana (foto: Rok Mihevc)
Gallusova dvorana

VIDEO: Slovenija poje, Slovenija ima upanje

| 17.11.2013, 20:58

„Slovenija poje, Slovenija ima upanje, Slovenija veruje, Slovenija ima ljubezen,“ je v nagovoru zbranim na 19. gala koncertu Radia Ognjišče v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, dejal misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka. Prepričan je, da so „tam, kje je več revščine ljudje bolj veseli, preprostejši in bolj dostopnejši ter odprti“.

Popolnoma razprodana popoldanski in večerni koncert sta bila uvod v praznovanje rojstnega dne radia, ki bo v četrtek, 28. novembra 2013. Med gosti koncerta so bili tudi predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. Andrej Glavan, celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, vrhovni predstojniki redovnih skupnosti v Sloveniji, direktor Radia Ognjišče msgr. Franc Bole, letošnja dobitnica zlatega mikrofona Ida Baš, nekdanja ministrica in predsednica NSi Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle ter še nekateri predstavniki javnega življenja.

Na devetnajstem Gala koncertu Radia Ognjišče smo se glasbeno vrnili v sedemdeseta in osemdeseta leta, ki so v pokoncilski vznesenosti botrovala rojstvu in razvoju t.i. duhovne ritmične glasbe. Tokrat so pesmi Čuj, Gospod, Sta šla učenca, O, romar moj, Na poti skozi življenje, Hočem s teboj in mnoge druge zazvenele v novi preobleki in sodobni izvedbi Alenke Godec, Nuške Drašček, Irene Vrčkovnik, Ive Stanič, Irene Vidic, Dade Kladenik, Simone Vodopivec Franko, Aleksandra Mežka, Jožeta Vidica, Modrijanov, skupine Gloria, spremljevalnega ansambla pod vodstvom Mihe Goršeta in 40-članskega Gala zbora. Šlo je za potovanje skozi čas, vrhunski glasbeni in močan duhovni dogodek, predvsem pa glasbena pika na i v Letu vere.

Misijonar Pedro Opeka se je obiskovalcem v dvorani in pred radijskimi sprejemniki najprej zahvalil za pomoč, ki so jo v preteklosti izkazali njemu pa tudi drugim misijonarjem po svetu. „Hvala, ker poslušate in imate veliko srce, veliko dobroto in ste nam vselej priskočili na pomoč. Danes govorim v imenu vseh slovenskih misijonarjev, okrog sto nas je po vsem svetu, največ nas dela v Afriki, ki je pozabljena od vsega napredka. Ta Afrika, ki je bila vselej prikrajšana je danes pozabljena in je ob robu družbe ter napredka. Za to Afriko, Madagaskar pričujem. Kamor koli me vabijo pričujem za te naše revne brate in sestre, ki so na isti zemlji kot mi vsi, a živijo nečloveško življenje.“ Misijonar Opeka je nadaljeval, da pričuje za male otroke. „Za otroka, ki je prišel na svet in od očeta in matere ni zahteval, da naj se rodi na Madagaskarju, na smetišču, ali na trgu ali na cesti, otrok je rojen in je tam in nekdo mu mora ponuditi roko. In to delamo 24 ur na dan,“ je zbranim v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dejal misijonar Pedro Opeka. Dodal je, da je kljub temu, da je rojen v Sloveniji „romar za te otroke“. „Hvala vam za te otroke, za katere danes nudimo šolo in vzgojo. 11.328 otrok je bilo vpisanih v naših šolah preden sem šel iz Madagaskarja in za te otroke danes prosim pomoč,“ je povedal Opeka.

Pedro Opeka
Pedro Opeka © Rok Mihevc

„Slovenija poje, Slovenija ima upanje, Slovenija veruje, Slovenija ima ljubezen,“ je v nadaljevanju dejal misijonar. Pošalil se je, da ga je duhovno ritmična glasba vrnila v njegova 40-ta leta. „Mislim, da smo vsi 40 let mlajši, ko vidimo, kako se lahko danes živi vera. Z veseljem! Zakaj bi skrivali, da verujemo v Jezusa, Boga ljubezni?“ Dejal je, da se je zavezal, da pomaga mladim zato, ker so ti prihodnost vsakega naroda. „Mladi so v vseh državah sedanjost in bodočnost naroda,“ je dejal. Spomnil je na odličen uspeh mladih maturantov v kraju, kjer deluje. „Otroci, ki prihajajo iz smetišča, iz ceste so naredili maturo. Želimo, da je ta malgaška mladina v svojem narodu v prvih vrstah, tako kot so mladi v prvih vrstah V Sloveniji, saj bodo jutri, če ne že danes, odgovorni za družbo, državo, domovino. Tako tudi mi hočemo, da se naši mladi v prvih vrstah borijo proti revščini, proti izključenosti, proti vsem, kar kvari človeka.“

Modrijani
Modrijani © Rok Mihevc

Misijonar Opeka je še dejal, da če pozabimo na svojega bližnjega pozabimo na človeka. „Tam, kje je več revščine so ljudje bolj veseli, so preprostejši in bolj dostopnejši ter odprti,“ je dejal. Na vprašanje, kakšen recept ima za Slovenijo pa dodal: „Ni recepta, samo zavedati se moramo, da imamo v sebi Božjo moč in ljubezen. Ta ljubezen nas sili, da gremo k tistemu, ki potrebuje našo pomoč. S tem damo upanje drugemu in samemu sebi,“ je prepričan misijonar Opeka, ki še dodaja, da gre pomoč vedno v obe smeri, „nikoli pomoč ne pride iz ene smeri“.

Skupina Glorija
Skupina Glorija © Rok Mihevc

„Gala koncert je bila ena sama čudovita hvalnica Vsemogočnemu. Dve uri petja in glasbe je enako dve uri molitve, z njo pa zahvale in prošnje. Prepričan sem, da se je glasbena in govorna zgodba dotaknila vsakega, in to zato, ker se je vsakega dotaknila Božja ljubezen. In naj mi bo dovoljeno reči, da je bil gala koncert ena izmed lepih pik ob koncu leta vere v Cerkvi na Slovenskem,“ pa je po koncertu dejal glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

Nataša, Matjaž, Franci
Nataša, Matjaž, Franci © Rok Mihevc

Koncerta so se udeležili tudi predstavniki Misijonskega središča Slovenije, ki so po vsakem koncertu zbirali prispevke za ljudi med katerimi in za katere dela misijonar Pedro Opeka. Misijonsko središče Slovenije sredstva za misijonarja Opeko zbira tudi na posebni telefonski številki 01 300 59 50.

Oder 19. gala koncerta
Oder 19. gala koncerta © Rok Mihevc

Praznovanje 19. rojstnega dne Radia Ognjišče bo doseglo svoj vrh s sveto mašo, ki jo bo v četrtek, 28. novembra 2013, ob 12.00 v kapeli Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano daroval p. Branko Cestnik. Po maši ob 13:15 pa bo v dvorani Zavoda okrogla miza na temo, kako vero živeti v osebnem življenju in v družbi. Dotaknili se bodo na zglede, ki jih s svojimi dejanji daje papež Frančišek ter kako Slovenski pastoralni načrt vnesti v življenje posameznega kristjana.

Vabljeni k ogledu fotogalerije!

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...